– Bland det första jag lärde mig i Sverige var att man måste förtjäna tillit av svenskar. Det kan ta sin tid. Jag var alldeles för rak och amerikansk i början, säger Theo Blanco, som vuxit upp i olika kulturer.
Hans pappa arbetade för amerikanska UD så familjen flyttade mellan militärbaser i Tyskland, England och USA.
– Rötter och hembygd har inte varit viktigt. Tryggheten hade jag hos familjen även om jag på äldre dagar blivit förälskad i Uppsala.
Ungdomsåren dominerades av sport, fotboll upptäckte han när han bodde i Tyskland och England. I USA gick han en universitetsutbildning i friskvård och hälsa, och det var då hans talang för amerikansk fotboll upptäcktes. Det ledde till en elvaårig proffskarriär i USA, Kanada och Europa. 1990 värvades han som spelande tränare till Stockholm Mean Machine; den svenska kopplingen fanns genom hans mamma och mormor i Stockholm.
Efter en SM-finalvinst kontaktades han av Uppsala 86ers styrelse och erbjöds ett tvåårskontrakt. Han stannade sedan i Uppsala som spelande huvudtränare för 86ers, tog SM-guld 1991–92, värvades till svenska landslaget, spelade över hundra landskamper, grundade Stockholm Nordic Vikings och blev Europamästare 1994–95. Spelarkarriären avslutades 1998 efter tre säsonger för Amsterdam Admirals. Under idrottskarriären kom han in i mediebranschen som expertkommentator för amerikansk fotboll i TV3, parallellt med chefspositioner inom radio, TV och digitala medier. 1996 grundade han Fyrisfestivalen och var festivalgeneral i två år. 2006–08 var han försäljningsdirektör på Norrköpings Tidningar och återkom till Uppsala 2008 som marknadschef på Upsala Nya Tidning. Stoltast är han dock över det arbete han gjorde för bland annat Sida 2007-2015 då han utbildade chefredaktörer och mediechefer i Asien, Afrika och Sydamerika.
Efter UNT-åren blev han vd på Riksmedia, men när modern blev svårt sjuk sade han upp sig för att ta hand om henne; Theo Blanco har ett stort och varmt hjärta. Under de tio månader hon var sjuk spenderade han mer tid hemma med barnen och fick ett slags uppenbarelse när han insåg hur bundna de var till sina iPads och den digitala världen.
– De kunde sitta och stirra på skärmarna i timmar och svarade knappt när man sade något till dem.
Våren 2015, under sorgeperioden efter moderns bortgång kom på idén att starta något alldeles nytt: att gå från "virtual reality till reality".
– Tanken var att ta bort ungarna från den virtuella världen en stund, och ge dem samma spänning och utmaning i den fysiska världen.
Redan i februari 2016 öppnades sport- och äventyrslandet i Gränbystaden för barn och ungdomar. Här kan de klättra, avverka hinderbanor och hoppa i en trampolinpark. Invigningsveckan var köerna långa.
– Vi var oförberedda på det stora gensvaret och hade inte hunnit bygga upp alla rutiner. Framförallt väntade vi oss inte så många besökare från Stockholm, Gävle och Sandviken veckan därpå, då de kommunerna hade sportlov, säger Theo Blanco och berättar att företaget är hans livs satsning, att han "hittat hem".
– Engagemanget för hälsa har alltid funnits, liksom viljan att skapa ett bättre samhälle för mina barn. Att se barns rörelseglädje är värt allt hårt arbete – för att inte tala om de svårt sjuka barn som rest långt för att få glädje här.
Trots sin ringa ålder har Turbo redan skrivit historia – glasshistoria. Glassen tog hela tiden slut, och beställningarna från glassgrossisten fick ideligen kompletteras.
– De sa att det inte fanns någon möjlighet att så mycket glass gått åt på så kort tid – mer än alla stans livsmedelsbutiker under vintermånaderna. Koncernens vd kom från Holland för att se vad det var för ställe som konsumerade så mycket glass.