Civilisationskritik
Gabriella Håkansson
Hjärnmänniskan
Albert Bonniers förlag
Hermann får en dag kontakt med sin Hjärnmänniska, en människa
som bokstavligen krafsar omkring i hans huvud, styr och ställer.
Det är en berättelse om vårt intellekt - men lika mycket är det
civilisationskritik som samtidigt kan läsas som en regelrätt
skräckberättelse. Gabriella Håkanssons tredje roman är helt enkelt
fruktansvärd och fantastisk.
Livet genom taxar
Yrsa Stenius
Taxar, kärlek och sorg
Brombergs förlag
Journalisten och pressombudsmannen Yrsa Stenius har skrivit om
sig själv förr. Men aldrig om sitt liv berättat genom sina och andras
taxar. Hennes nya bok, Taxar, kärlek och sorg är lika mycket en
berättelse om att ha tax som att leva - berättat genom taxens
sträva päls och egensinniga envishet. Man behöver inte älska
taxens väsen för att älska Stenius bok. Men om man älskar taxar
kommer läsningen att accompanjeras av minnen av ett eller annat
taxhuvud i knät.
Tidsskildring
Kjell Westö
Där vi en gång gått
Norstedts
Skildringen av några männsikor i Helsingfors under 1900-talets
första hälft är en briljat skildring av en stad, ett land och en tid.
Det är oroligt, landsmän har dödat landsmän och i den övre
medelklassens stora sommarnöjen i skärgården festas det till
tidiga morgonen. Staden växer, jazzen kommer till Norden och
norr om Långa bron blir det långsamt lite bättre. Allt skildrat
genom människor som fortsätter att tala, träta och komma med
påpekanden långt efter att boken är ställd i hyllan.
JENS PETTERSSON: GLÖMT KLAPPEN?
Designa ditt ena presentkort
Tid är dyrbart heter det. Så varför inte ge bort just det - lite kvalitetstid med dig själv. Möjligheterna är obegränsade. Massage, barnpassning, matlagning, hundvakt. Bara din idéförmåga sätter gränserna. Särskilt kul blir det med ett fint designat kort. Rota lite i lådorna och vips har du material nog för att slå Andy Warhol på fingrarna i kreativitet. Glöm inte att ange en bäst-före-dag, så att kortet verkligen utnyttjas.
Rensa i barskåpet
Systembolaget är stängt i dag, men dryckesklappen kan finnas inom räckhåll ändå. Längst inne i ditt barskåp står nog en sparad flaska från ett avlägset semestermål. Jag tänker hur det ser ut i mitt eget: Ouzo, Raki, Tequila, Vana Tallinn ... Fram med trasan, damma av och bind rosett runt flaskhalsen. Är det inte tillräckligt kul får du väl offra årgångsskumpan som legat på lagring för det där speciella tillfället. Är det till mamma så är det värt det!
Ut i kylan!
Har du julstädat alldeles för bra där hemma återstår bara att ge sig ut för sista-minuten-shopping på stan. Mycket är stängt, men Pressbyrån på Stora Torget i Uppsala har öppet till kl 15. Plocka ihop favoritgodiset och några glassiga magasin så har du ett fin mellandags-slappar-paket. Toppa med ett par lotter så sätter du lite krydda på det hela.
ANNA BILL: SE PÅ TV!
Dagmar överlevde två tsarer
Gillar du kungliga historier där huvudpersonerna är döda, och du inte behöver irriteras över ärftliga ämbeten? Tycker du sedan om också om dramatik, revolutioner och konst är tidpunkten kl 14.10 värd att notera. Då visas den danska historiedokumentären Dagmar - tsaritsa av Ryssland. Denna märkliga kvinna överlevde två tsarer, dels sin make Alexander, dels sonen Nikolaj och hans familj som avrättades under ryska revolutionen med sin familj.
Dagmar - tsaritsa av Ryssland, SVT1 KL 14.10
Sköna toner från Assisibasilikan
En knapp timmes underbar musik och sång från basilikan San Francesco i Assisi bjuds tittarna kl 18.15 på julafton (och det är ju fint om julklapparna hunnit fördelas lagom tills dess). Flera prestigefulla orkestrar medverkar, bland dem Goran Bregovic Wedding and Funeral Band och National Symphony Orchestra of RAI. En gripande version av Ave Maria utlovas, framförd av sångerskan Noa. Det blir även musik av bland andra Gruber, Bizet, Bach och Fauré.
Klassisk mordgåta vid julaftonens
"Finns det inget annat än Agatha Christie att visa på julaftonskvällen"? Så där låter jag varje år, men när julaftonen går mot sitt slut och friden börjar sänka sig i hemmets tjäll är Agatha Christie helt rätt. Den här gången visar tv dessutom ingen modern technicolorprodukt, utan en hederlig engelsk filmatisering från 1961 av Christies bok 4.50 från Paddington. Filmen är sevärd; här gör skådespelaren Margaret Rutherford (Miss Marple) en av sina stora roller.
JOHANNA ÅBERG: LYSSNA PÅ!
Färskast
Årets stora debutanter på den svenska musikscenen hette saker som Salem Al Fakir och Maia Hirasawa. Men när året lider mot sitt slut är den hetaste debutanten av alla Adam Tensta, vars album It's a Tensta thing är värt att leta upp för alla med intresse för svensk hiphop som inte låter som svensk hiphop brukar göra, utan hårdare, mer elektroniskt och - helt enkelt - lite extra kul.
Flitigast
Missade du en av årets bästa sånginsatser så har du att välja på. Miss Li höll nämligen en hög produktionstakt och släppte två album under året som gick. I våras kom albumet God put a rainbow in the sky och under hösten Songs of a ragdoll. Båda späckade med hysteriskt pianohamrande och fantastiskt välsjungen indieblues.
Flamsigast
Bland årets allra bästa musikinsatser i genren populärmusik hittar man brittiska MIA, som spann loss på albumet Kala. Bollywooddisco, hiphop, tungt slagverk och skönt blasé sång, raden av inslag är lång som tomtens julklappslista. Inget för minimalisten, alltså, men absolut något för den som vill tvätta öronen från sirapslen julmusik med en gnutta kaos.
JOSEFIN SKÖLD: RÖRA PÅ SIG!
Skridskoåkning
Även om julaftonen blir en grön och lerig tillställning kan ett par timmar på julafton ändå spenderas i vintersportens tecken. I Uppsala har allmänheten tillgång på Studenternas IP, plan B mellan klockan 10.00 och 14.00. Vid kallare temperaturer är långfärdsvarianten ett annat alternativ. En utflykt till närmaste vattensamling kan bli ett fartfyllt inslag i den annars så matstinna aftonen.
Dans kring granen
När klapparna är utdelade finns ingen anledning för granen att stå orörd i ett hörn. Fram med den på vardagsrumsgolvet och utnyttja den uttjatade julmusikens mer fartfyllda melodier. Ett par omgångar av Små grodorna och Prästens lilla kråka kommer definitivt att sätta fart på både hjärta och förbränning så att också de sista chokladbitarna får plats i magen.
Julbad
Förr i tiden var julen en tid för bad. I sträng hierarki badade husfadern först följt av övriga familjen och därefter drängar och pigor. Men i stället för att ställa fram en stor badbalja i köket, finns möjligheten att bada på Fyrishov fram till klockan 13.00. Utan hierarkisk ordning kan hela familjen slänga sig i vågorna, medan den äldre skaran julfirare säkert finner sig till ro i bubbelpoolen.
BJÖRN G STENBERG: SE PÅ DVD!
Black Book
(Nordisk Film)




En spännande thriller som bygger på ett verkligt öde från andra världskriget. När Ellis de Vries får hela sin familj utplånad av tyskarna i Holland blir hon motståndsrörelsens spion i den innersta nazikretsen.
Paul Verhoeven har gjort en lika skickligt detaljrik som dramatisk film. Carice Van Houten i huvudrollen är suveränt bra och Sebastian Koch visade i De andras liv vad han kan. Att spela sympatisk naziofficer är inte det lättaste.
Pixar short film collection
(Buena Vista)´




Även före Toy Story hade den utmärkta animeringsstudion Pixar ett liv där de finslipade sin banbrytande teknik. Här kan man se tretton av deras lika roliga som skickligt gjorda kortfilmer. En del figurer känner man igen från de succéer som studion gjorde senare som långfilmer och andra kan man kanske förvänta sig i framtiden. Intelligent gjort och högst roande. Som extramaterial får man följa med bakom kulisserna och höra lite kommentarer från kreatörerna själv.
Vittorio De Sica - Masterpiece Collection
(Studio S)





Vittorio De Sica blev neorealismens pionjär med filmer som suveräna Cykeltjuven (1948), en av endast två filmer som erövrat förstaplatsen på filmtidningen Sight and sounds lista över historiens bästa filmer.
I den här fina boxen finns fyra mästerverk och en dokumentär film med analyser och intervjuer finns mycket att hämta. Förutom Cykeltjuven finns Miraklet i Milano, Umberto D samt I går, i dag, i morgon, en novellfilmsamling om tre burleska historier med Sophia Loren och Marcello Mastroianni i huvudrollerna.