Den egna utvecklingen viktig

Det är med ohöljd stolthet som Margareta Yrlid visar upp sina och maken Lasses chiliplantor som växer på den inglasade balkongen. Att odla hör ihop med hennes intresse för ekologi och miljö.

Foto: Eyal Sharon Krafft

Uppsala2009-01-13 09:41
Att odla skänker henne glädje och ro. Hon har även ett stort intresse för friluftsliv och har under en tid varit STF-stugvärd i Lappland och aktiv inom scoutrörelsen.
Att må bra och känna harmoni har inte alltid varit givet för Margareta Yrild.
- Under ungdomsåren visste jag inte vad jag ville, och inte vad jag kände. Samvetet ersattes ofta av borden och måsten. Jag var rädd under hela skoltiden.
Trots att hon gillar människor valde hon bort att utbilda sig till lärare. I stället utbildade hon sig till sjukgymnast.
- Och det har jag inte ångrat, säger hon som under sina 38 år i yrket har träffat patienter med vitt skilda besvär: barn med tal- och hörselskador, patienter med ålderskrämpor, spänningshuvudvärk, nack- och ryggskador eller utbrändhet.
Just nu ägnar hon mycket av sin tid åt barn med särskilda behov.
- Jag hade folk som trodde att de aldrig skulle kunna gå som vanligt igen. De vågade inte. Att vara med och förmå dem att våga använda sina fötter var en aha-upplevelse, säger hon.
Att ta hand om patientens kropp är givetvis viktigt, men man ska inte glömma själen, framhåller Margareta Yrlid, som ständigt månar om sin andliga utveckling.

Insikten om hur viktig balansen mellan kropp och själ är, har gått som en röd tråd genom hennes liv, och startade när hon var omkring 25 år.
- Innan dess ville jag vara jätteduktig och ha totalkontroll över mitt liv, samtidigt som jag begränsade mig genom att anse att jag inte kunde vare sig sjunga, måla eller dansa. Hade jag fortsatt att hålla fast vid det hade jag nog fått hjärtinfarkt. Jag höll på att gå under inifrån.
- Räddningen blev en livslång resa för att närma mig det som skänker både glädje och lugn.
Under livsresans gång har hon ständigt varit nyfiken, ständigt ifrågasättande och ständigt utbildat sig. Hon har lärt sig mer om hur kropp och själ samverkar, studerat livs­åskådningsfrågor, tränat qigong, mediterat, varit med i kvinnogrupper, haft drömsamtal, åkt på retreater och är numera med och leder retreater på Sigtunastiftelsen.

Till råga på allt, och trots tidigare rädsla, sjunger hon i kör, fridansar och målar tavlor som pryder hennes hem.
- Mina patienter har också nytta av att jag utvecklas. Jag kan verkligen se dem och är mottaglig för deras problem. Det är då som jag kan hjälpa dem som bäst.
För tillfället är det mycket som är bra i livet, som kursen i livsåskådningsfrågor hon går på. Men Margareta Yrlid vet att livet är föränderligt.
- Just nu går det upp, men jag vet att livet svänger både upp och ner. Sådant är livet. Jag kan fortfarande falla tillbaka i att försöka vara duktig flicka. När jag märker det, kan jag tillåta mig vara mindre duktig. På så vis tränar jag mig att få bättre balans och ett rimligare liv, säger Margareta Yrlid.
Personligt

Namn: Margareta Yrlid
Aktuell: 60 år 13 januari.
Yrke: Legitimerad sjukgymnast.
Familj: Maken Lasse, barnen Jonas och Tobias samt två barnbarn.
Bor: Villa i Sigtuna.
Intressen: Odla egna grönsaker. Friluftsliv bestående av långfärdsskridskor, fjällvandringar, paddling, scouting. Målning, fridans och körsång.
Om att fylla 60: "Först var jag skakad över att bli så gammal. Nu är jag väldigt nöjd med att vara där jag är. Jag har nytta av mina erfarenheter."
Motto: Kropp och själ hör ihop.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!