Därför bryter du ditt nyårslöfte

Har du brutit ditt nyårslöfte? Var inte för hård mot dig själv. Skyll på din omoderna hjärna, som styr dig mer än du anar.

Illustration: Isabelle Bervenius

Illustration: Isabelle Bervenius

Foto:

Uppsala2008-01-26 08:00
Det finns något vackert över den framtidstro som nyårsafton ger. Under färgsprakande fyrverkerier lovar du att i år! I år ska jag äta nyttigare/träna mer/sluta röka.
Ja, lite bättre var ju vad du ville bli. Men djupt inne i din hjärna sitter små kärnor, små centra av nervförbindelser, och sätter krokben för dig. Det är dessa kärnor som gör att du njuter av att till exempel äta sött och att lata dig. De är trevliga att ha, inget snack om det. Men särskilt praktiska är de inte när vi ska förverkliga våra bättre jag.
- Lustbelöningssystemet är en rest från stenåldern, då det hjälpte oss att överleva. Lustupplevelser är en mycket stark kraft och lustbelöningssystemet medverkar i många mer beslut än vi tror, säger Åke Pålshammar, lektor i psykologi vid Uppsala universitet.

Ständigt väger vi fördelar mot nackdelar. Är det mest positivt eller mest negativt att göra en viss typ av ansträngning? Om fysisk träning ger en kick - kanske hög social status eller att man omedelbart känner sig snyggare - ja, då tar man det. Är belöningen måttlig är det svårare att fortsätta.
- Utifrån den sammantagna upplevelsen av lust försöker vi hitta argument som stödjer vår känsla. Om man fick ont av träningen lyssnar man kanske på andra som inte heller tränar, och söker omedvetet fakta som talar för att träning kan var skadlig.
Att äta, att dricka, att lata sig, att röka, att shoppa, att ha sex... Vad man får kickar av, och hur starka kickarna är, skiljer sig åt mellan olika människor.

Att döma andra är orättvist. Vissa personer har nämligen mycket lättare att stå emot det lustfyllda. Förmågan att kunna skjuta upp belöningar - att till exempel fortsätta göra sit ups varje kväll i mars med förhoppning om en platt mage till juni - är delvis medfödd. I pannloberna sitter planeringsförmågan, och det krävs välutvecklade pannlober för att orka ta fajten med lustbelöningssystemet.
- Lustcentrat säger "Ligg och lata dig", men pannloben säger "Jag ska banne mig inte ge mig". Att stå emot lusten kan faktiskt också ge en belöning, nämligen att man känner att man själv bestämmer, säger Åke Pålshammar.
Att ha karaktär är alltså något medfött. Men människorna runt omkring dig har också betydelse. Tillhör du en grupp där du förlorar ansiktet om du ger upp är belöningen att fortsätta större.
- Dessutom går det att träna upp pannloberna. Om man lyckats skjuta upp belöningar tidigare är det lättare nästa gång.

Nog om pannlober. Egentligen handlar ju allt om vilja. Är det du som verkligen vill gå ner i vikt - eller känner du att du borde? Kanske är bantning inte alls vad du vill ägna dina tankar och energi åt. Det finns många ideal att jaga, men det är egentligen bara det helhjärtade som går att uppnå. Det menar Nina Jansdotter som är beteendevetare och karriärcoach.
- Många känner att allt ska vara tipptopp. Familjen, karriären, umgänget... Och på semestern ska man uppleva en massa häftiga saker. Men det är omöjligt att uträtta stordåd inom alla områden. Sätt dig ner och fundera vad som är viktigast för dig. Att försöka uppnå något bara för att man tror att man inte duger i andras ögon annars - nej, de grejerna är väldigt svåra att genomföra.
Spontanitet och nyårslöften är ingen bra kombination, säger Nina Jansdotter.
- Löften som innebär någon form av livsstilsförändring kräver planering. Det är en process som måste växa fram, med flera delmål på vägen.
Nästa nyår är kanske du och dina pannlober mer förberedda.
Eller så står du bara där under fyrverkerierna och duger.
Därför klarar du inte löftet om att säga nej til stress:

Det är mycket som ska hinnas med här i livet. Och du lovade ju att stressa mindre och prioritera din tid bättre. Att säga nej oftare, helt enkelt.
Fast det var ju lättare sagt än gjort. Att säga ja till andra när man egentligen menar nej handlar ofta om vår naturliga strävan efter att vara omtyckt.
- Man är rädd för konsekvenserna om man säger nej, säger Nina Jansdotter som är beteendevetare och karriärcoach.
- Men då låter man ju andras prioriteringar gå före de egna. En sund egoism är bra att ha.

Därför klarar du inte av att äta nyttigare:
Du lovade att äta nyttigare. Men du rår inte för att det under din fabrikstillverkade tröja finns en stenålderskropp som suktar efter kalorier för att överleva.
- Ett bra nyårslöfte är att lova sig själv fler efterrätter, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor vid Lunds universitet och forskar kring mat och dess betydelse.
- Ät det nyttiga först, det är bara att tugga sig igenom det, och belöna dig sedan med en efterrätt. Då blidkar du stenåldersmänniskan. Nytta och njutning måste gå hand i hand.
Det är alltså inte konstigt att så få lyckas hålla löften om strikta dieter. Det är rent av farligt att vara för hård mot sig själv, menar Charlotte Erlanson-Albertsson. Den som blir för fokuserad på maten riskerar att drabbas av ätstörningar. Dessutom tar tankarna fokus från annat, vilket gör att man blir mindre kreativ.
- Bantning får inte bli en livsstil. Var lite slarvig, inte så perfekt hela tiden, så mår du bättre. Den som kan äta en tårtbit extra utan att gräma sig över det är lyckligare.

Därför lyckas du inte sluta röka
Att röka är för många ett mycket starkt fysiskt beroende. Men det är också ett mentalt beroende. Om du ska sluta röka ska du helt plötsligt klara av dagens alla situationer utan cigaretter.
- Man röker när man belönar sig och när man är ledsen. Före man ska göra något och efter man gjort det. Att sluta röka handlar om att lära sig tänka på ett helt nytt sätt. Det kan vara jättesvårt, säger Margareta Pantzar, som arbetar med tobaksfrågor i Uppsala län.
- Många går ut tufft och tror att de ska klara att sluta helt själv. Men de allra flesta behöver hjälp, säger hon.
Av de som försöker sluta röka på egen hand är det faktiskt bara 3 av 100 som är rökfria ett år senare. Av de som får professionell hjälp lyckas tio gånger fler, alltså 30-40 av 100.
En vanlig anledning till att många trillar dit är att de tror att man kan röka ett enstaka bloss ibland. Men det är egentligen uteslutet, säger Margareta Pantzar.
- Beroendet växer så himla snabbt. Väcker man det är det där igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om