I en by som nås via slingriga grusvägar bor och verkar biodlaren Göran Sundström. Biodlingen kom in ganska sent i hans liv.
- Som många andra i min generation var jag den första bland mina syskon, vi är fyra bröder, som började studera. Jag blev förskolelärare, lågstadielärare och jobbade som det fram till 1988 då jag kände att jag ville göra något annat i livet, säger Göran Sundström.
Idag har hans företag Uplands honung 1100 bisamhällen utspridda på 85 olika platser i Uppland.
- Då funderade jag på vad jag ville göra och kom fram till att folk alltid kommer vilja köpa honung oavsett vad som sker i världen. Dessutom innebar företaget att barnen var tryggade jobb när de skulle ut i arbetslivet, säger han.
Familjen består av hustru, två döttrar och ett barnbarn.
- Jag har även en son på kyrkogården men han räknas också, säger Göran Sundström.
Även om döttrarna har valt sina egna yrken så är de ändå på olika sätt involverade i företaget.
- Emmy är veterinär och den enda veterinären i landet som är specialiserad på binas sjukdomar. Hon har ett laboratorium här på gården, säger han.
På frågan hur synen på biodling har förändrats sedan han började 1988 säger han att det framför allt har skett en attitydförändring vilket märks i efterfrågan.
- Biodlingen har fått stor uppmärksamhet under senare tid och har idag en helt annan status i samhället än då. Hälften av den honung som säljs i landet är numera svensk. När jag började fanns inte samma intresse för lokalproducerade och ekologiska livsmedel. Då var det väldigt svårt att få in sin honung i lokala butiker.att sälja lokalproducerad honung.
Hur ofta äter du honung?
- Det gör jag varje dag och jag är aldrig förkyld.
Han tycker inte att kemiska bekämpningsmedel hör hemma i biodling och år 2003 ställde han om till ekologisk honungsproduktion. Han säger att biodling i grunden handlar om ett naturintresse.
- Vi ville inte hålla på med kemiska medel mot kvalster. Det kändes helt fel. Biodling handlar ju om ren miljö och att arbeta med naturen och där hör inte kemiska bekämpningsmedel hemma. Idag är vi Sveriges största producent av ekologisk honung, säger han.
De larmrapporter om bidöden som under senare år kommit har han en annan syn på.
- Jag kan tycka att alla dessa larmrapporter är lite överdrivna. Riktigt så allvarligt är det inte. Tama bin ä inte lika känsliga utsatta som solitära bin. Antalet bisamhällen ökar faktiskt. Men visst dör bin och för åtta år sedan förlorade vi 90% av våra bisamhällen. Men envisa som vi är skaffade vi nya bin och fortsatte, säger han.
När han inte sysslar med biodling dansar han gärna.
- Gammeldans och tango är mina favoriter. Dans handlar om balans och en ordlös kommunikation med sin danspartner. Annars blir det mest att man hamnar framför tv:n när arbetsdagen är slut, säger han.
Födelsedagsfirandet sker inte den 25 februari utan kommer skjutas upp till lämplig tidpunkt i sommar.
Hur ser framtiden ut?
- Jag orkar nog jobba ett par år till. När den dagen kommer hoppas jag att företaget utvecklats till en verksamhet som enbart tillför värden till naturen. Vi har visserligen solceller och en elbil. Men mina anställda kör bensin dieseldrivna bilar när de ska ut till bisamhällena. I dagsläget har vi inget annat val. Bina Våra bin lever ett naturligt liv och jag hoppas att företaget kan bli en helt klimatneutral verksamhet, säger Göran Sundström.