I mötet med familjesidans jubilarer lär man sig alltid något nytt. Lotta Ring, som det handlar om i dag, vet det mesta om läget på bibelöversättningsfronten. Det ingår i hennes uppgift som informations- och insamlingsansvarig på Svenska bibelsällskapet, ett av 147 bibelsällskap i världen.
Vi träffar henne i Bibelbutiken på Bangårdsgatan i Uppsala. Först pratar vi jobb:
– Vi är en del av det världsvida bibelarbetet som handlar om att göra Bibeln översatt, känd, spridd och använd. Översättning är kärnan, men insatserna har en stor humanitär bredd också.
En bibelöversättning håller i cirka 30 år, berättar hon. Sedan är det dags att se över behoven och vad som hunnit hända inom bibelforskning och språkutveckling. I år har Bibelsällskapet gett ut en provöversättning på svenska med ett par bibelavsnitt och låter folk reagera på texterna. Synpunkterna bildar beslutsunderlag inför den översättning som kan komma att ersätta Bibel 2000.
– Ett annat projekt som pågår är översättning av Bibeln till nord-, syd- och lulesamiska. Och eftersom det finns drygt 7 000 språk i världen, men hela Bibeln endast är översatt till cirka 550 språk så här långt, finns det mer att göra!
Nu anländer fotografen. Vi förflyttar oss till Västgötaspången där hon tar några danssteg medan kameran smattrar. Hon verkar bekväm framför kameran till skillnad från de flesta vi träffat i motsvarande situation. Sedan knallar vi tillbaka till kansliet och övergår till att prata om henne själv.
Hon växte upp på en mindre gård utanför Västerås. Pappan var konstnär och mamman förskollärare. Gården var ett gammalt trädgårdsmästeri och föräldrarna kunde nog klassas som så kallade ”grönavågare”.
– Genom åren hade vi får, hundar, katter, hönor, kaniner och en sällskapssjuk get. Vi odlade våra egna grönsaker. I dag sköter jag om några rabatter och en kanin. Det räcker bra.
Efter studentexamen i Västerås utbildade hon sig till informatör och arbetade på Västerås stift, stadsbibliotek och konstskola. Sedan blev det Farsta församling innan hon 1989 fick jobb som informatör på Evangeliska fosterlands-Stiftelsens (EFS) rikskansli i Uppsala. Hon blev kvar där i 22 år med avbrott för ett vikariat på Institutet för jordbruks- och miljöteknik på Ultuna.
Det var ett spännande år då hon hade bönder som målgrupp och lärde sig massor om forskning kring gödsel, mjölkning och annat i bondens arbetsmiljö.
Till Bibelsällskapet kom hon hösten 2011. Där är hennes uppgifter mångskiftande.
– Jag är redaktör för vår tidning och webb och samlar in pengar till 20-talet projekt i Sverige och internationellt. Trycksaker, utställningar och pressutskick ligger också på mitt bord. Ena dagen kan jag packa materialpaket och andra dagen vara med och resonera kring den framtida finansieringen för världens bibelsällskap.
Fritiden då? Jo, när hon inte jobbar dansar hon gärna. Hon är åretruntcyklist, och så ägnar hon sig åt anarkistisk matlagning. Hon förklarar:
– Jag gillar att laga mat men följer aldrig recept. I dag blir det ugnsbakad lax med apelsin- och sharonfruktsås. Tror jag! Min sambo brukar säga att jag borde öppna en restaurang som heter ”Dagens rätt” där menyn skulle vara en överraskning varje dag, både för mig och matgästerna.
Femtioårsdagen firas med kaffekalas, men annars står en vistelse på Stiftsgården i Rättvik högt upp på önskelistan. Där har hon konfirmerats och dit har hon återvänt många gånger och njutit av utsikten över Siljan.
– Presenter är inte viktigt. Jag är bara så lycklig över att jag fortfarande får vara med, att jag lever och kan lära mig nya saker.