Dags för sommarbröllop
Fler svenskar än på länge gifter sig. Men inte nödvändigtvis under pingsthelgen. Det visar en rundringning till några församlingar i länet som UNT gjort. I stället sprids vigslarna mer jämnt över året och pingsten viks ibland helt åt konfirmationerna.
Foto: Scanpix
Och även i Uppsala län har Svenska kyrkan sett en ökning av antalet vigslar på senare år. Siffror som Ewa Röllgårdh ärkebiskopens pressekreterare tagit fram visar att antalet vigslar i Svenska kyrkan var 836 stycken 2006 jämfört med 734 stycken för tio år sedan, 1996.
Samtidigt förrättas allt fler vigslar utanför Svenska kyrkan. 2006 var de vigslar som skedde inom Svenska kyrkan 49,6 procent av det totala antalet. 1996 utgjorde de nästan 60 procent av samtliga vigslar.
Dessutom tycker sig flera församlingar se en trend att pingsten förlorat något av sin position som den stora vigselhelgen framför alla andra. Visserligen var pingstafton fortfarande den vigselfrekventaste dagen totalt sett i landet 2006. Men i många av de mindre församlingarna i Uppland är det i stället i första hand en helg för konfirmationer.
- Pingsten är våren och ungdomens tid och vi vill ägna den helt åt konfirmationerna. Det finns bara en präst och en kantor här i Öregrund och vi hinner helt enkelt inte med några bröllop, berättar Öregrunds kyrkoherde Sixten Klemetz.
Öregrunds kyrka är annars en av de absolut populäraste bröllopskyrkorna och det händer att Sixten Klemetz förrättar tre vigslar på en och samma dag.
- Här gifter sig folk året runt. Det är nog mycket styrt till var man kan ha festen efteråt och vi har ju Societetshuset här i Öregrund.
Även Ann-Sofi Davidsson, kyrkoherde i Tierps socken, tror att vigslarna spridits ut mer under året på senare tid.
- Pingst och midsommar som förr var stora vigselhelger är det inte längre. Vi har bröllop både på sensommaren och hösten numera. Det är mer utspritt över året.
Hon har en teori om att människor skapar sina "egna dagar" utifrån händelser inom familjen. Man kanske vill gifta sig på samma dag som man förlovade sig på, eller så väljer man första barnets födelsedag.
- Det är nog lite för traditionellt med pingsten.
Varken Tierps, Öregrund-Gräsö, eller Frösåkers församling i Östhammars kommun har några bröllop inbokade i pingst. Men i Domkyrkoförsamlingen, Helga trefaldighets, Gamla Uppsala, Vaksala och Gottsunda församlingar planeras för fem vigslar. I Uppsala domkyrka sker till exempel ett 1700-tals bröllop med samma ritual som på Linnés tid i dag på pingstaftonen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!