Stipendiet kom som en överraskning för Margit ”Malla” Jansson. Hon är en nästan nittioårig kvinna från Österbybruk som besitter en outtröttlig nyfikenhet för sin hembygds historia. Men det är hennes strävan att få dela med sig av denna kunskap som är motiveringen bakom stipendiet från Sveriges pensionärsförbund, SPF.
Malla Jansson är en forskare utan akademisk utbildning, men hon får ibland en förfrågan om hon inte ska skriva en bok om bygdens historia. Författarrollen lockar inte Malla alls, men hon påpekar att hennes anteckningar finns till förfogande.
– Nog har jag material som skulle räcka till en bok alltid, så det är bara att höra av sig för den som är intresserad, utbrister Malla med ett skratt.
Kanske är det lika bra att hon inte blir författare. Någon överväldigande mängd fritid tampas inte denna pensionär med.
Hennes grävande i olika historiska arkiv tycks tidsmässigt kunna jämföras med ett heltidsjobb och utöver det så är hon även med och ordnar en utställning om bygdens historia som turnerar runt i Östhammars kommun varje sommar. Hon arbetar även ideellt för Landsarkivet och är medlem i studiecirkeln Lär känna din hembygd, som har varit populär bland de personer som precis flyttat till orten.
Att hon, trots sin ålder, fortfarande har ett sådant starkt engagemang rycker hon på axlarna åt.
– När man gör något man tycker om, så tycker man inte att det är något märkvärdigt.
Hon kan inte riktigt sätta fingret på vad det är med historia som intresserar henne så, men vet att intresset fanns redan under grundskolan. Hon tyckte att ämnet var roligt och hennes historielärare hade ett brinnande engagemang vilket inspirerade Malla Jansson. Efter skolgången fick hon jobb på ett avlöningskontor och där arbetade hon fram till att företaget lade ned sin verksamhet 83.
– Jag trivdes jättebra där. Ibland fick jag gå runt till gubbarna och vara nyfiken när de hade fyllt i lönepapprena fel. Den erfarenheten har jag haft nytta av nu när jag ibland måste knacka på hos grannarna och fråga dem om saker för min forskning.
Det var först som pensionär som historieintresset fick det utrymme det har i dag. Hon började släktforska och fann att hon är av Vallonsläkt. Vallonerna invandrade till Sverige i början av 1600-talet och blev en viktig del av bruksorterna, främst Lövsta och Överby, på grund av sina kunskaper om järnindustrin.
Detta väckte Mallas nyfikenhet, både för sin egen släkts historia samt Österbybruks.
Tillsammans med sin dåvarande man åkte hon på små historiska expeditioner i länet. Jag undrar om maken delade Mallas historiska intresse.
– Han hängde ju på i alla fall, så helt ointresserad var han nog inte! Men sen när vi kom hem brukade han säga att jag kunde få ägna mig åt mitt skrivande så skulle han ägna sig åt att sköta huset.
Malla har bott och arbetat i Österbybruk under hela sitt liv, bortsett från några månader som barn.
– När jag var liten och gick i skolan ville de ta mig till några släktingar i Stockholm för att göra en fin dam av mig. Men det blev inget av med det, säger Malla och skrockar lite samtidigt som hon blickar ut över bygden genom sitt fönster.
Att bo i ett litet samhälle där alla känner alla har hon aldrig sett som ett problem.
– Om en pensionär inte skulle synas till i affären på några dagar så kommer någon och kollar till hur det står till. Det handlar inte om nyfikenhet utan om omtanke.