Janne är född och uppvuxen i Uppsala. På somrarna bodde familjen nära Ekoln.
– När pappa kom från jobbet rodde vi över till andra sidan sjön, säger Janne.
När han var tio byggde hans pappa en Piggjolle åt honom. Sedan seglade varje sommar tills han var 15. Om vintrarna byggde han segelkanoter och finnjollar.
– Det var Rickard Sarby, berömd konstruktör till Finnjollen och Piggjollen, som ledde oss.
Det var åren på Ekoln som lade grunden för Jannes OS-framgångar i segling.
– Ofta har jag funderat över vad det var som gjorde att jag slog alla andra. Men jag hade fått mycket segling, hade lärt mig se vinden och vattnet. Det där var en fantastiskt rolig tid i livet.
Janne utbildade sig till byggnadsingenjör vid Fyrisskolan, och gjorde sedan lumpen som båtchef vid Kustjägarskolan. Han körde bland annat kustartilleriets fartyg i Stockholms skärgård.
Efter muck gifte han sig och började i pappas Ica-butik vid Svamptorget. Han avancerade till butikschef och tog över butiken som 1987.
Fortfarande har han mycket kontakt med kolleger i branschen, fast numera samlas man kring skidåkning off pist.
– Väldigt många Ica-handlare åker skidor, säger Janne, och sedan börjar vi prata om ”Ica-Stig” i tv-reklamen och hans betydelse som roll model.
– Såklart har Ica-Stig höjt statusen på yrket. Han har gett det legitimitet och fått unga människor att vilja jobba i handeln vilket är mycket bra.
Janne lade seglingen tillfälligt på hyllan när barnen blev större.
– Barnen behövde min tid. Jag kunde inte sitta över 100 dagar om året i en båt ute på havet, utan behövde ta hand om dem, säger Janne som engagerade sig i barnens sporter, bandy och fotboll.
Han var tränare och ungdomsledare i Unik och Sirius, ledde och följde sina barn i alla år. När de så småningom slutade med sporterna fortsatte han som en av ledarna i Sirius A-lag, och har nu varit det i 20 år – allt från sponsor till städare.
När Janne fyllde 60 började han känna att han inte ville vara Ica-handlare resten av livet. När han fick klart för sig att han hade ekonomisk grund att stå på bestämde han sig för att kliva av.
– Efter 40 år i branschen kändes alla rutiner tyngre. Jag bestämde mig för att inte jobba en enda dag till med det, utan byta sysselsättning, för jag har ju inte slutat att jobba. Gammal blir man inte förrän man får något kroppsligt hinder.
Efter 36 år i Norby flyttade han till Knivsta och byggde ett hus där hans pappa 1971 köpte sommarstuga. Integreringen har gått utmärkt.
– Jag hade många funderingar innan om hur det skulle kännas att flytta ut till landet efter ett helt liv i stan, men det har inte varit några problem alls. Jag har lärt känna folk och har mer samvaro med kringboende än i stan, för det finns ju så många gemensamma intressen att ta hand om, brunnar, avlopp och vägar, säger Janne som är kassör i vägsamfälligheten.
När Sirius kallar rycker han in med glädje. Bandyn står hans hjärta nära, och det är få uppdrag i klubben han inte går i land med.
– Det är ett så trevligt och fantastiskt umgänge. Jag kan inte vara utan det.
I samband med matcherna skippar han sitt anti-glutenbeslut (att skippa allt vad bröd/mjöl heter, vilket har fått honom i bättre form än någonsin) och trycker gärna i sig en varmkorv.
– Man kan ju inte äta en kokt med bröd utan bröd.