En blivande 90-åring som kör bil, reparerar huset och skottar snö i full kraft. Det är ingen helt vanlig syn.
För Sven-Olof Hallander är det här självklara vardagssysslor.
– Vi har ett kedjehus som fordrar mycket skötsel. I synnerhet nu på vintern när man ska skotta snö och sådant. Så man måste hålla sig i form och hålla krafterna uppe. Sedan är det lite annat underhåll med trädgården på sommaren, säger han.
Du känner dig pigg?
– Ja, det måste jag säga.
Går det bra att köra bil?
– Ja, och det är en fördel att jag har väldigt bra syn. Jag kan läsa tidning i bra ljus utan glasögon. Och läsglasögon, det har jag aldrig använt.
Hur känns det att fylla 90 år?
– Jag har inte funderat så mycket på det. Det flyter väl på som det brukar.
Vad är ditt bästa råd för att hålla sig pigg när man blir äldre?
– Att vara aktiv, men det viktigaste för hälsan är nog att äta sunt och varierat. Nu äter vi mycket fisk. Rött kött har vi slutat med.
Jubilaren, som ursprungligen kommer från Falköping, flyttade till Uppsala 1960 och har blivit kvar sedan dess. Innan pendlade han i många år mellan orterna genom dåvarande jobbet på SJ.
– Jag fick sedan erbjudanden om tjänster både i Stockholm och i Uppsala, men då valde jag Uppsala eftersom min dåvarande hustru kom här ifrån, säger Sven-Olof Hallander som numera lever tillsammans med sambon Eva Franzén.
Vad är det bästa med Uppsala?
– Uppsala är en perfekt ort för mig. Det finns både musikunderhållning och teater. När jag bodde i Falköping behövde jag åka till Göteborg för att roa mig, men nu har jag det i Uppsala.
Just det tidigare arbetet på SJ har haft stor betydelse.
– Det bästa beslut som jag har tagit förutom mitt äktenskap (hustrun lever inte längre) var att jag började på järnvägen. Det har styrt hela mitt liv kan man säga, säger jubilaren som under många år nyttjade möjligheterna om fria resor för anställda både i Sverige och i Europa.
Vid sidan om den dagliga skötseln av kedjehuset och umgänget med sambon Eva är kultur som sagt ett stort intresse för Sven-Olof Hallander.
– Redan när jag bodde i Falköping hade jag musikabonnemang. Sedan har jag fortsatt med det i Uppsala. Vi har abonnemang både i UKK och på stadsteatern. Jag var även med och startade vänföreningen Musik i Uppland med Ola Carlsson för många år sedan. Vi kämpade för ett konserthus i många år, säger han.
Födelsedagen firas uppe med släkt i Grycksbo och i Mora där Hallander ska se Vasaloppets målgång från åskådarplats. I många år var han själv en återkommande deltagare (35 år i rad), men efter att han fyllde 80 år fick han tillfälligt startförbud på grund av ett upptäckt förmaksflimmer.
– I den åldern ska man ta det lugnt något år efter ett sådant besked, men tyvärr kom jag aldrig tillbaka. Efter uppehållet tränade jag en hel del, men det var med nöd och näppe som jag klarade milen på en timme här i Uppsala. Och jag anser att man ska vara säker på det, för man vill inte lägga ned så mycket jobb på att åka upp till Sälen och Mora och riskera att inte klara tidsgränsen.
Vad är tjusningen med Vasaloppet för dig?
– Det var ju att hålla konditionen i gång, och sedan har jag alltid älskat längdskidor. Jag har åkt varenda skidtävling i Uppland genom åren.