Blågröna alger: Undvik ovanligt grumligt vatten

Det är svårt att säga på förhand om det i år liksom föregående år kommer att bli en algsommar. Prognoserna säger att algblomningen riskerar att bli rik i södra Sverige men mer normal i mittersta och norra delarna av landet.

Illustration: Peter Johnsson

Illustration: Peter Johnsson

Foto:

Uppsala2007-06-09 00:01
- Men det beror mycket på vädret. Blir det en solig, varm och vindstilla sommar är risken större än om det blir en regnig och blåsig sommar, berättar Lennart Nordvarg på miljöenheten vid länsstyrelsen i Uppsala län.
När vi pratar om "algblomning" och de hälsovådliga blågröna algerna är det egentligen inte alger utan cyanobakterier vi menar. Till utseendet är de inte så lätt att skilja cyanobakterierna från de ofarliga algblomningar som pågår året runt. Vattnet grumlas i en blågrön eller gröngul nyans, det kan bildas en hinna på ytan och vattnet blir "trådigt".
- Cyanobakterier uppträder i regel först under sensommaren i juli och augusti. Den här tiden på året kan man nästan utgå från att det är pollen som grumlar vattnet. Under sensommaren tycker jag att man ska ta det osäkra före det osäkra och undvika vatten som man tycker ser ovanligt grumligt eller blågrönfärgat ut, säger Lennart Nordvarg.

Blågröna alger kan vara skadliga för hälsan eftersom de ibland är giftiga. Badar man i dem kan det ge upphov till hudirritationer och sväljer man stora mängder kan det ge förgiftningssymtom som illamående, halsont, feber och ont i öronen.
- Att bada i det är egentligen inte så farligt för oss vuxna som oftast inte sväljer särskilt mycket vatten. Men barn är känsligare och sväljer ofta mer vatten så där ska man vara försiktig. Och hundar har visat sig vara extra känsliga mot giftet, de kan faktiskt dö om de dricker för mycket.
Vatten med cyanobakterier ska inte heller användas till matlagning eftersom gifterna är temperaturtåliga och inte försvinner när vattnet kokas. Informationscentralen för Egentliga Östersjön, vars hemsida man når genom länsstyrelsen i stockholms läns hemsida www.ab.lst.se, övervakar algblomningen och där kan man läsa de senaste prognoserna och följa spridningen av blågröna alger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om