– Vissa hyr lokal när de ska fylla 60, andra bygger en egen festlokal säger Mats Janlöv och nickar mot den gigantiska bardisken som han har byggt upp i den gamla ladugårdsbyggnaden strax utanför Uppsala.
Gården köpte han för snart 25 år sedan för att ha till sin stora bilsamling. Festlokalen på bottenvåningen fick han klar till dotterns bröllop förra sommaren och nu planerar han att söka tillstånd för att kunna ha ett ställe med företagsevent med de gamla bilarna som dragplåster. Själv tror Mats Janlöv att han har ett sextiotal bilar och när han visar runt får vi se framför allt Volkswagenbussar och VW-bubblor i alla tänkbara skick, men också flera sportbilar där en Jaguar E-type sticker ut lite extra.
Vem som har lärt Mats Janlöv hur man renoverar bilar vet han inte. Han tror att han har provat sig fram, och sitt första objekt gav han sig på redan 1969, bara 14 år gammal.
– Det var den Mercedes som vi hade hemma som behövde gås igenom. Det var en 52:a som farsan hade köpt 1954. Sedan fortsatte det och efter ett tag visste folk om att jag fanns och började tipsa mig om gamla bilvrak.
I gymnasiet gick han teknisk linje och gjorde praktik på Domänverkets traktorverkstad som låg bara 50 meter hemifrån.
Därefter gjorde han värnplikten innan han fick jobb på Asea i Ludvika. Därefter skulle han i många år jobba inom Asea, för såväl moderbolaget som dotterbolaget Stal-Laval.
– Jag har arbetat med både kärnkraft och vattenkraft. När jag jobbade på kontoret i Ludvika ville de att jag skulle börja som konstruktör på ritkontoret, men det var resemontör jag ville jobba som, säger Mats Janlöv.
Under långa perioder har han bott i baracker vid norrlandsälvarna och under en period i mitten av 80-talet arbetade med vattenkraftsmontage i Panama.
– Det var en fantastisk upplevelse. Som europé får du umgås med alla, från arbetarna på golvet och upp på presidentnivå. Alla vill träffa en, berättar han.
1989 blev han egenföretagare inom vattenkraftsområdet, men 1996 bytte han bransch och började arbeta på besiktningsföretaget SAQ som bland annat besiktar hissar och traverser. Ett tag var han chef för Stockholmskontoret, även om det var något motvilligt.
– Tjänsten var utlyst och vd:n kom och frågade mig varför jag inte hade sökt. Jag svarade att varför skulle jag skriva på ett kontrakt om att jobba 60 timmar i veckan, säger Mats Janlöv som till slut ändå lät sig övertalas till att tacka ja.
Det har haft sina sidor att jobba mycket och resa mycket i tjänsten konstaterar Mats Janlöv. Det har blivit väldigt lite tid hemma trots att han periodvis varit ensamstående pappa på heltid.
– Folk har frågat hur jag har orkat med. Men det är ju bara att göra när man måste, säger han.
En annan följd av att vara borta mycket är att han trots närmare 40 år i Uppsala inte känner så många Uppsalabor.
– Men jag har många vänner på andra platser.
Nu har han varit chef över det egna företaget Hissbesiktningar i Sverige AB i snart tio år, och att chefa i sitt egna företag passar honom bättre, menar Mats Janlöv.
Han tycker om entreprenörslivet och ser fortfarande till att vara mycket ute på fältet. Dessutom har företaget blivit något av ett familjeföretag. Två av de fyra barnen jobbar i företaget liksom särbon Barbro och hennes dotter.
– Det är ju lättare att jobba nu också när barnen har blivit äldre. Och så bygger jag upp företaget ganska långsamt, även om det växer hela tiden, säger han.