Askgravplatser ofta ett första val

Den relativt nya gravformen askgravplats börjar bli allt mer efterfrågad i Uppsala. Formen är ett mellanting mellan minneslund och traditionell grav.

Gravplats. Tord Engström, på kyrkogårdsförvaltningen, berättar hur man planerat de nya askkyrkogårdarnas utformning. Här sitter han vid den anlagda platsen på Gamla kyrkogården i Uppsala.

Gravplats. Tord Engström, på kyrkogårdsförvaltningen, berättar hur man planerat de nya askkyrkogårdarnas utformning. Här sitter han vid den anlagda platsen på Gamla kyrkogården i Uppsala.

Foto: Per Johansson

Uppsala2015-10-03 08:00

På flera kyrkogårdar runt om i Uppland har man de senaste åren infört askgravplatser eller askgravlundar. Gamla kyrkogården i Uppsala fick under våren sin tredje askgravplats, Berthåga kyrkogård har en sedan flera år tillbaka och senast i raden av kyrkogårdar att få den nya gravformen är den vid Gamla Uppsala kyrka.

– Sådana här gravplatser har funnits i lite olika utformningar runt om i landet ett antal år nu och vi har märkt att efterfrågan har ökat här i Uppsala, säger Tord Engström, chef för myndighetsärenden vid kyrkogårdsförvaltningen i Uppsala.

Den nya gravformen dök upp i framförallt södra Sverige i början på 2000-talet, men har i dag spritt sig till i stort sett hela landet. Om minneslunden en gång i tiden kom till som en lösning på de praktiska bestyr det kan innebära med en traditionell grav kan askgravplatsen ses som ett sätt att komma bort från den anonymitet som en del tycker är en nackdel med minneslunden. I askgravplatsen är det tydligt markerat var den döde vilar och Tord Engström berättar att många som väljer askgravplats gör det just för att det känns mindre anonymt.

– Men samtidigt slipper de ansvara för skötseln på det sätt de hade behövt göra om de valt en traditionell grav. Gravvården är gemensam och sköts av kyrkogårdsförvaltningen.

Gravrätten gäller i 25 år och ger rätt till att placera två urnor i den gemensamma gravvården. Beroende på hur det ser ut på platsen används vanlig urna eller en mindre i tyg, och eftersom placeringen inte är hemlig går det till skillnad från vid minneslunden bra att de anhöriga är med vid urnsättningen, något som för en del blir ytterligare ett argument att välja gravformen.

Tord Engström visar runt bland askgravplatserna på Gamla kyrkogården. För den som bara passerar förbi hastigt kan de vara lätta att missa, eftersom är små och ligger bland de andra gravarna.

– Vi har valt den lösningen eftersom vi har velat bevara den stilen som finns på den här kyrkogården, förklarar han.

Varje plats är utformad på sitt eget sätt. Vid en av platserna finns en bänk för besökare, och på en annan har två äldre gravstenar med bortvittrad text fått stå kvar, medan namnen på dem som vilar i den nya graven skrivs in på liggande stenar. En av platserna är redan fullbelagd och i framtiden kommer sannolikt Gamla kyrkogården få ännu fler askgravplatser. En askgravplats som däremot har många lediga platser kvar är den inne i Trädkyrkan på Berthåga kyrkogård. Den har totalt plats för 64 urnor där namnen på de döda står inskrivna i plattor på marken.

– Många har en väldigt stark uppfattning när det gäller om de vill ha sina anhöriga i Berthåga eller här på Gamla kyrkogården, förklarar Tord Engström beslutet att inrätta nya askgravplatser inne i stan trots att det finns många tomma platser i Berthåga.

I Uppsala län var kyrkorna i Enköping tidiga med att inrätta askgravplatser. Även i Norduppland finns flera kyrkogårdar med den nya gravformen. I november 2013 invigdes en askgravlund med 500 gravplatser på Nathanaelkyrkans kyrkogård inne i Tierp. Och senast i raden av uppländska kyrkogårdar är Gamla Uppsala, där en askgravplats med åtta gravrätter blir klar under hösten. Vaktmästaren i Gamla Uppsala kyrka, som ofta kommer i kontakt med kyrkogårdsbesökarna, uppskattar den nya gravformen.

– Det är ju ett jättebra alternativ för de efterlevande. Det slipper bli en massa tjafs om ansvar och dåligt samvete. Här har man allt ordnat för 25 år framåt. Och att ha en traditionell grav och betala för skötseln kostar ju mer, säger han.

Fakta
Kyrkogårdar med askgravplatser eller -gravlundar i Uppsala län i urval.
Uppsala kommun: Berthåga, Gamla kyrkogården, Gamla Uppsala, Björklinge, Jumkil, Skogstibble, Ramsta, Viksta, Funbo, Stavby.
Enköpings kommun: S:t Olofs kyrkogård, Tillinge, Hjälsta, Löt, Nysätra, Kungs-Husby, Torstuna, Vårfrukyrkogården, Frösthult, Härnevi, Vallby, Sparrsätra, Hacksta, Litslena.
Tierps kommun: Tierps kyrka (Kyrkbyn), Nathanaelkyrkan (Tierp), Tegelsmora, Vendel.
Heby kommun: Västerlövsta (Heby), Vittinge.
Östhammars kommun: Alunda, Gräsö, Öregrund, Film.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om