Arvskiften gav inblickar i känslovärlden

Hans Larsson har gjort mängder med bouppteckningar och sett hur ett arvskifte påverkar människor. Han har skrivit böcker för fackfolk och för gymnasiet. Nu fyller han 70 och jobbar än, men inte bara: han har 6 998 tennsoldater kvar att gjuta ...

Hans Larsson

Hans Larsson

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-02-16 00:00

Somliga får en bättre start i livet än andra. Dagens jubilar Hans Larsson hade till exempel en pappa som var leksakshandlare, vilket ett vitrinskåp med gamla Märklintåg vittnar om.
– Ja, pojkrummet bestod av en bäddsoffa och resten av rummet ­upptogs av en tågbana. Det blev väl en del svinn där i affären. Nej, det får du inte skriva! säger han med ett skratt.

Han är infödd Uppsalabo och hans pappa hade Vålamagasinet.
– Ja, det finns en historia om det, säger Hans Larsson och berättar hur farfadern, bondson från Harbo, hade tänkt emigrera till Amerika och till och med köpt biljett. På vägen till Amerikabåten träffade han i Uppsala en gammal bekant som han berättade sina planer för. ”Men den här ­affären är ju till salu. Skall du inte pröva med det i stället?” sade kamraten och pekade på en affär på ­Vaksalagatan. Affären kostade ungefär lika mycket som Amerikabiljetten och Vålamagasinet blev farfaderns.
– Och där träffade han farmor, ­Alfrida. De sålde laggkärl, alla former av möbler. leksaker men framför allt Östervålastolar, därav namnet på ­affären, berättar Hans Larsson, som därefter övergår till att berätta om sin pappa, glömsk av att intervjun egentligen skall handla om honom själv.

– Pappa var den förste i släkten som studerade. Han läste in en fil mag i engelska och tyska och ­studerade också i Tyskland, där han såg den framväxande nazismen och blev en övertygad antinazist. Han och mamma gifte sig 1938 och hade väl från början tänkt åka till Tyskland på bröllopsresa men de åkte till Öland i stället!

Själv gick Hans Larsson i skolan i Uppsala, först på folkskolesemi­nariet, sedan olika skolor, tog real­examen på Brantingsskolan och ­studenten på Katedralskolan. Han gjorde värnplikt vid stabsbiträdesskolan, AUS, här i staden och ­behövde sedan alltså inte flytta för att plugga vidare.
– Jag började läsa juridik, för något skulle man ju läsa. Juridik var väl inte mitt stora intresse, men jag ­insåg att det kunde vara bra att ha läst, säger han.

1971 tog han sin jur kand, efter att ha ägnat en hel del tid åt annat, som Juvenalorden och Uplands nation, där han var tredje kurator.
– Jag hade medelmåttiga betyg, så jag kunde få tingsmeritering i Haparanda och som sörlänning tyckte jag det lät väldigt långt från Uppsala. Men då läste jag en annons om att ett vikariat som kansliskrivare blivit ­ledigt på tingsrätten. Jag fick det och blev så småningom ordinarie. Jag var ett slags felande länk mellan tings­notarierna och kontorspersonalen och höll på med registreringar av ­bouppteckningar, berättar Hans ­Larsson.

Han fortsatte med boutredningar sedan han kommit till Upsala Sparbank som bankjurist och avdelningschef för just boutredningar. Han kom med i ett projekt som Sparbanks­föreningen drev, där man skulle ­utarbeta en handbok för hur man upprättar bouppteckningar.
– Sedan blev jag 1978 anställd vid juridiska avdelningen på Svenska Sparbanksföreningen och ledde ­utbildning för sparbanksfolk från hela Sverige och lärde dem att sköta de här frågorna. Vi skrev två handböcker och dessutom en i rättskunskap för gymnasiet, Lagen i praktiken, och senare också en ren lärobok i bankjuridik, berättar Hans Larsson.

Så småningom, under finanskrisen, avvecklades stora delar av Sparbanksföreningens verksamhet och då ­öppnade han egen juridisk byrå i Uppsala och fortsatte där med ­samma specialisering på boutredningar. Han blev advokat 1998.
– Med åren fick jag en viss erfarenhet av att hantera folk i affekt, i sorg och i ren girighet. Arvskiften tar inte alltid fram de bästa sidorna hos människor. Där har man väl gjort en insats, kommenterar han.

Det gör han fortfarande, om än på deltid. Men han har andra projekt.
– En god vän och jag har under det senaste decenniet planerat att gjuta tennsoldater till slaget vid Narva, 7 000 figurer. Vi har redan gjort två, avslutar han.

Hans Larsson

Yrke: advokat

Aktuell: Fyller 70 år 16 februari.

Familj: särbo Inga Serrander och brodern Bosse­

Intressen: Eget målande (”Fast det har blivit sämre nu när jag inte har någon ateljé”), litteratur och matlagning, framför allt husmanskost. ”Kåldolmar och sånt”.

Läser: Just nu Ivan Turgenjevs Rudin, Beata Arnborgs ­biografi om Barbro Alving, Krig, kvinnor och Gud, Johan ­Hakelius Ladies ”och så skall jag snart börja med Kerstin ­Ekmans Grand final. Det är julklappsböckerna.”

Motto: ”Tål intet ont i världen, men var glad åt allt gott” ­(lånat från Albert Engströms skämttidning Strix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!