Betongarbete var ingenting för Roger Dahlström, upptäckte han när han gick yrkeslinjen på gymnasiet i Enköping. I stället blev han trädgårdsmästare, och det är han fortfarande på handelsträdgården i Åkerby strax norr om Enköping där han, som han säger, är gjord, och bodde sitt första levnadsår.
Att han är gjord i Åkerby beror på att hans föräldrar de första åren som gifta hyrde en lägenhet hos moderns föräldrar. Det var morfar som drev handelsträdgården på den tiden, så det är inte bara handelsträdgården som gått i arv, utan också gröna fingrar. När Roger var ett år flyttade familjen till splitter ny lägenhet på Bergsgatan inne i Enköping, men alla somrar flyttade de ut till Åkerby, och Roger hjälpte morfar i odlingarna som då mest bestod av blommor.
När Roger Dahlström nu fyller 60 år värjer han sig emot att se tillbaka. Han ser framåt i stället, det finns fortfarande så mycket kvar att göra och utveckla.
– Jag tycker om att fundera över hur saker kan bli bättre. Det kan handla om att prova olika fröer, men lika gärna om odlingsmetoder eller sätt att marknadsföra produkterna från handelsträdgården, säger han.
Hustrun Britt-Mari sitter med vid intervjun. Det är mycket att göra i växthus och på friland även långt in på höstarna, så intervjutid har fått bokas samtidigt som Roger och Britt-Marie och gårdens två internationella volontärer, Felix Remling från Tyskland och Janna Clark från Kalifornien, äter rejäl frukost med ägg, smörgåsar, kaffe eller te, bulle och ostkaka som efterrätt.
Ostkakan är en present från en av bönderna med grannbord på Bondens marknad på Katarina Bangata i Stockholm. Familjen Dahlström har varit med på marknaden under alla de tolv år som den funnits, och ostkakan fick de för att Roger tipsat grannförsäljaren om säljmetod:
– Ta med en mikrougn och sälj ostkaka portionsvis med sylt och grädde, sade jag åt dem. Och så blev det, all ostkaka gick åt och de fick inte bara allting sålt, de fick bättre pris och reklam för sin produkt, säger Roger Dahlström nöjt.
Paprikor är en av många ekologiska grönsaker som odlas mycket på Åkerby, 25 olika sorter i olika storlekar, färger och smakstyrkor. Från nästan svarta till vita, och från riktigt starka till mera mesiga varianter. Dem sätter de upp i en speciell ställning invid sitt marknadsbord för att med färgerna fånga först ögon och sedan kunderna som hör till.
– Det lönar sig att jobba extra med presentationen, konstaterar Roger, och Britt-Marie nickar medhåll.
Även om Roger Dahlström hellre ser framåt nämner han ändå att han efter betongarbetarutbildningen valde att gå en 20-veckorskurs på Säbyholmsskolans trädgårdsodlarutbildning. Efter några år som anställd på olika gårdar tog han över Åkerby handelsträdgård efter morfar 1973, och successivt lade han om produktionen från blommor till grönsaker.
1991 kom Britt-Mari in i bilden, och några år senare dottern Elin. Under sju år på 1990-talet arrenderade Enköpings socialförvaltning handelsträdgården, och Roger arbetade bland annat med ungdomar som behövde miljöombyte och kontakter med arbetslivet. Men 1999 var arrendeperioden slut, och familjen Dahlström satsade helt på odling och försäljning av grönsaker.
– Det var rätt tid, närodlat blir allt populärare och med Bondens marknad når vi ut med våra produkter, såväl grönsaker som egna inläggningar, säger Roger Dahlström.
När handelsträdgården nu också kompletterats med rum- och frukostverksamhet så har ekonomin blivit bättre och inte så säsongsberoende.
– Det har blivit bättre år från år att vara trädgårdsmästare, och idéer om vad som kan ändras och förbättras finns fortfarande. Nu funderar jag på att börja odla ingefära, säger Roger Dahlström, innan han återvänder till paparikaplantorna i odlingssäckar som nu när växtsäsongen är slut körs ut från växthus till friland för att återgå i kretsloppet.