Dagens jubilar är Uppsalabo sedan mer än femtio år och tänker så förbli. Men med jämna mellanrum åker Magin Rovira tillbaka till hemstaden Barcelona.
Han åker dit för att uppleva konst, kultur och gastronomi. Och, förstås, för att heja fram stadens stolhet, fotbollslaget Barça.
Födelsedagsintervjun med Magin Rovira får en speciell spansk ”inramning”. Precis när han öppnar dörren för oss meddelar spanske kungen Juan Carlos i direktsändning i tv att han har för avsikt att abdikera.
– En stor majoritet av spanjorerna föredrar monarkin framför republiken. Partido Popular och PSOE (socialdemokraterna), som fick cirka 80 procent av rösterna i det senaste valet, är nöjda med statsskicket och berömmer kungen. Det trots att han gjort några felsteg under de senaste åren. Prins Felipe är också mycket uppskattad och anses väl förberedd att ta över som kung.
Dagens jubilar föddes 1934 i Jorba, en by belägen cirka sex mil nordväst om Barcelona. Det var orostider i Spanien då och två år senare bröt det spanska inbördeskriget ut. Kriget fick dramatiska konsekvenser för hans familj. Han visar ett fotografi av fyra generationer Rovira där han poserar tillsammans med sin far, farfar och farfars far.
– Jag var två år när anarkisterna kom och hämtade min pappa. Vi hittade honom i en tillfällig grav många år senare och fick bekräftat att han hade avrättats. Även min farfar avrättades men min farfars far klarade sig genom att hålla sig gömd.
Hur kom det sig då att dagens jubilar lämnade Spanien och flyttade till Sverige?
Jo, under sina studier vid Barcelonas universitet träffade han 1961 en svenska som läste en sommarkurs i spanska vid universitetet. Hon hette Annika och tycke uppstod. Så de bestämde sig för att hålla kontakt. Året därpå gjorde han en semesterresa till Sverige och när han kom till Stockholm ringde han henne.
– Annika hoppade i bilen och kom och hämtade med mig hem till sig i Falun.
Året därpå gifte de sig och bosatte sig i Falun där hon arbetade som journalist på Dala-Demokraten. Själv försörjde han sig bland annat genom att ge kurser i spanska på olika orter i Dalarna.
Under tiden i Falun föddes äldsta dottern Johanna och sonen José. Döttrarna Teresa och Emilia föddes i Uppsala sedan familjen 1967 flyttat till Uppsala där hans fru fått anställning på Upsala Nya Tidning. Själv satte han i gång att komplettera sina spanska universitetsbetyg med en svensk fil kand-examen och dessutom, senare, en forskningsbibliotekarieexamen.
Som framgår av faktarutan här intill arbetade han under en period som informations- och pressekreterare vid spanska ambassaden i Stockholm där han fick många intressanta uppdrag.
– Jag skrev bland annat PM om så skiftande ämnen som svensk pornografilagstiftning, svenska kungens ställning och svensk moms. Flera av dessa utredningar fanns sedan med som underlag när Spanien lagstiftade inom dessa områden.
Arbetet på ambassaden medförde också att han fick träffa många spanska politiska och kulturella kändisar. Att han kunde tala såväl spanska som katalanska gjorde honom uppskattad i den diplomatiska miljön, liksom, senare, under tiden som forskningsbibliotekarie i Uppsala.
–Jag ansvarade bland annat för utställningarna på Carolina Rediviva i samband med att Octavio Paz och Camilio José Cela fick sina nobelpris i litteratur.
Födelsedagen kommer att firas medsläkt och vänner i staden Vilafranca. Han har en lägenhet där och åker dit ungefär varannan månad, för att träffa sina spanska släktingar och vänner.
– Vi har haft många svenska vänner på besök under åren. Det finns mycket att se och uppleva i mina hemtrakter. Vi ber honom nämna tre anledningar att besöka Barcelona.
– Kulturen, arkitekturen och konsten. Här har kända namn som Gaudí, Picasso, Dalí och Miró bott och verkat. Och så maten. Barcelona är gastronomins huvudstad. Där finns tre av de tio bästa restaurangerna enligt Guide Michelin.
Till sist bjuder han på ett insidertips om vart man ska gå för att äta förstklassigt till rimligt pris i Barcelona.
– ”Els Quatre Gats”. Det betyder de fyra katterna på katalanska.
Restaurangen ligger nära Plaça Catalunya och är bland annat känd som platsen där den katalanska modernismen grundades av bland andra Picasso. Den restaurangen brukar jag själv besöka när jag åker till Barcelona.