Runt kaffebordet i Gammelgården i Björklinge sitter Magnus Kilvén, organist och körledare, och körmedlemmarna Åke Falkegren, Gun Adler, Siw Pettersson och Ingrid Pettersson. De sistnämnda är mor och dotter: Siv började i kören 1942 och Ingrid 1972.
– Och min mamma Elsa var med i kören från första början, säger Siw som är 88 år och inte längre aktiv körsångare. Men i dag ska hon sjunga i Björklinge kyrka igen, och alla andra före detta körsångare är också välkomna att sluta upp – både för att sjunga och delta i det efterföljande samkvämet.
De fem runt bordet kan sin körhistoria och berättar om godtemplarnas sångkör som togs om hand av kantor Nathan Lindgren omkring 1920, och blev stommen till dagens kyrkokör.
– Han använde gamla skolkataloger för att se vilka som hade bra betyg i sång, sökte upp dem och värvade dem till sina körer, säger Gun Adler.
De berättar om Frans Järnils mångåriga gärning, hur han startade Björklinge musikcirkel långt innan den kommunala musikskolan. De tror den tidens körsångare hade samma drivkrafter som de själva:
– Det är väldigt roligt att vara med i en kör, att sjunga tillsammans, umgås och lära känna varandra, säger Ingrid Pettersson.
Magnus Kilvén har lagt ner mycket arbete inför jubileet. Dagens jubileumsgudstjänst heter Ett kyrkoår med kören genom seklet som gått! och ska spegla ett kyrkoår genom ett sekel, årtionde för årtionde.
– Det har varit en riktig utmaning att sätta ihop programmet.
Från 40-talet blir det till exempel fastepsalmen O huvud, blodigt sårat, medan 1980-talet representeras av ”Hela kyrkan sjunger-vågen” och 2010-talet av Benny Anderssons Antheme. Till jubileet har Magnus komponerat ett Jubilate Deo för kör, orgel och två trumpeter som får representera 2017.
Björklinge kyrkokör har alltid varit öppen för nya impulser och medverkat i mängder av olika mässor och gudstjänstformer. Tillsammans minns kvartetten dansbandsmässor med Roynes orkester, afrikanska mässor, jakobsmässor med Cyndee Peters, Elviskonserter med Göran Engman och konserter med kören Canzonetta.
– Och vi har sjungit för kungaparet på Stockholms slott 1988, minns Siw.
Kören framträder på valborgsmässoafton, på nationaldagen, vid jul- och luciakonserter, och varje Kristi himmelsfärdsdag uppför man tillsammans med Skuttunge och Viksta kyrkokör en spelmansmässa skriven av Magnus Kilvén. Men de är eniga om att allhelgonahelgen är den finaste söndagen att sjunga på, och berättar om den förtätade stämningen när människor minns nära och kära. Skratten byts genast i allvar.
– Då är det nya människor i kyrkan, inte våra vanliga kyrkobesökare, säger Gun.
– Det är en fin anda i kören, och vi stöttar varandra i svåra stunder, som när någon förlorar en anhörig, säger Ingrid.
Tillsammans minns de några av de många körresorna, både i Sverige och utomlands: till Wien, Skagen, Bornholm, Höga Kusten, Vadstena, Berlin och Lübeck.
– Vi gör en körresa vartannat år, och i vår ska vi resa till Hamburg. Fast det spelar egentligen ingen större roll vart vi åker. Det förgyller tillvaron i alla fall, säger Åke.
Återväxten är inget bekymmer. Kören fick tre nya medlemmar i höstas och ser framtiden an med tillförsikt.
– Under några år var vi få karlar, men nu är vi en tredjedel av kören, säger Åke Falkegren.
– Medlemsantalet i en kör är som en snöboll i rullning, instämmer Magnus Kilvén.