"Vad av i dag kommer stå kvar om 750 år"

Niklas Skeri

Niklas Skeri

Foto: Nina Leijonhufvud/unt arkiv

Uppsala kommun2020-02-26 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den klassiska Uppsalasilhuetten med Domkyrkans torn och Slottstornets runda kupoltak ligger rätt framför oss i färdriktning när vi kör Björklingevägen in mot stan. Bilden förstörs av den jättelika byggställningen. "När har de byggt klart på Domkyrkan? De har hållit på i en evighet.", säger dottern. "Nja, inte riktigt i en evighet, va?", svarar jag pappigt tillrättavisande. "Den började ju byggas för typ 750 år sedan". Då slår det till, tänk att något som började byggas på 1200-talet står kvar, förvisso ombyggt, som stans landmärke. Vad från i dag kommer vara kvar år 2750? Knappast mitt slarvigt ihopsnickrade 70-tals radhus i trä. Men UKK? Juvelen? Och om de inte finns kvar då vad har hänt i så fall? Plötsligt blir jag lite rädd där i bilen.

Niklas Skeri är nyhetsreporter

Dagens tips

1) Askonsdagsmässa. Fastans första dag är här – efter gårdagens semla på fettisdagen. 08.15 hålls mässa i Domkyrkan, där prästen kan ge besökarna ett kors av aska i pannan.

2) Klimatsamtal. Har den svenska fågelfaunan påverkats av klimatförändringar? Lyssna till vad fågelforskarna spår om framtiden utifrån nutiden. Kl 18, Biotopia, fri entré.

3) Föredrag. Hur kan skogen rädda klimatet? Två professorer föreläser, kl 18-19:30. Uppsala stadsbibliotek.

Juice för fastande dagar

Fastetiden är här. Vill du fasta men inte helt vill avstå från mat och dryck kan en nyttig juice vara bra. Skär bort skal från en eller två citroner eller limefrukter och från 4 cm ingefära. Mixa i en råsaftscentrifug med 2 morötter, 2 stjälkar selleri och 4 äpplen. Källa: SVT, "Gud så gott".