Så känns det att bli kallad cykelfascist

Niklas Skeri

Niklas Skeri

Foto: Nina Leijonhufvud/UNT arkiv/Montage

Uppsala kommun2019-11-20 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lunchtid. Östra Ågatan vid Dombron är fylld av cyklister, fotgängare och bilar. Jag hoppar upp på cykeln, men vid klockbutiken är det tvärstopp. Där har en stor pick-up parkerat, som är så bred att den spärrar hela den väl tilltagna cykelbanan. Föraren sitter kvar. Jag kan inte låta bli att knacka på rutan och upplysa om att han står på en cykelbana och att det finns parkeringar tvärs över ån, på Fyris torg. "Är du lapplisa eller? Jävla cykelfascist!", ryter han och går in i butiken – med bilen kvar på cykelbanan. Jag häpnar, blir stum. Fascist?? Visst, jag var lite "Bror duktig" och "Vän av ordning". Men cykelfascist? Aldrig har Nöjesmassakerns gamla devis "Krama varandra i trafiken" känts så viktig men så fjärran.

Niklas Skeri, nyhetsreporter

Att göra i dag

1) Författarföreläsning. Anna Nordlund, lektor vid Uppsala universitet och expert på Selma Lagerlöfs föreläser. Bror Hjorths hus, klockan 19. Inträde 60 kronor.

2) Magi. Uppsala Magic & Comedy på Regina. Överskottet från entrén går till Akademiska sjukhusets barnfonds trolleriprogram där barnen får lära sig trolla. Kl 19-21.

3) Sopplunch. Andakt, sång, föredrag och sopplunch. I Järlåsa bygdegård klockan 12.00. Arrangör Norra Hagunda församling.

Dagens rätt

Spaghetti Carbonara för fyra. Koka 500 g spaghetti i välsaltat vatten. Stek 2 paket bacon, klippta i 2 cm stora bitar. Vispa ihop 4 äggulor, 2 dl parmesanost salt och svartpeppar. Häll av pastan, spara lite av vattnet och tillsätt i äggröran för att få rätt krämighet. Häll pastan i kastrullen och vänd ner äggblandning och knaperstek bacon. Servera med ruccola, svartpeppar och en äggula på toppen.