Forskaren: "Det farliga är att bara förbjuda"

Lekarna har hittat ut på skolgårdarna, och på sociala plattformar spelar små barn de blodiga dödsspelen. Docenten och spelforskaren Lina Eklund guidar i hur du som förälder ska hantera fenomenet "Squid Game".

En av lekarna i  tv-serien "Squid Game" går ut på att trycka ut en kaka ur en form. Går kakan sönder dödas deltagaren.

En av lekarna i tv-serien "Squid Game" går ut på att trycka ut en kaka ur en form. Går kakan sönder dödas deltagaren.

Foto: YOUNGKYU PARK

Tv-spel2021-10-23 21:00

Den sydkoreanska tv-serien "Squid Game" förför och förfärar världen över. Den barnsliga sagoestetiken, symbolerna och de livsfarliga skolgårdslekarna i serien fladdrar förbi i form av memes överallt i sociala medier. På Instagram utbyts recept på den honungskaka som förekommer i serien, och den som vill kan i år baka pepparkakor med Squid Game-formar. 

Kort sagt: "Squid Game" äger oss just nu, inte tvärtom. Hur ska man som förälder hantera den ström av Squid Game-inspirerade spel och klipp som barn kan exponeras för på plattformar som Youtube, Tiktok och Roblox? 

undefined
Lina Eklund är biträdande lektor vid Uppsala universitet och forskar på dataspel och dess sociala roll och inverkan på människor, familjer och relationer.

Lina Eklund är biträdande lektor vid Uppsala universitet och forskar på dataspel och dess sociala roll och inverkan på människor, familjer och relationer. Hon har sett den här debatten förut kring olika fenomen och ser också hur många föräldrar gång på gång väljer kontraproduktiva strategier för att skydda sina barn från vad de tror är skadligt på internet.

– Vad man tenderar att göra är att reglera hur länge och hur sent man får spela. Medan forskning visar att vad som leder till bra förhållanden mellan föräldrar och barn och som är bra för barns mående är att man spelar tillammans. Ändå är det den strategin som få föräldrar använder. 

Borde man alltså spela Squid Game-inspirerade spel med sina barn?

– Fråga ditt barn om de sett något från serien eller spelat något sånt spel. Om det är så, är det bästa du kan göra att konsumera samma medier för att kunna ha en diskussion. Spela även gärna tillsammans med ditt barn. Det är också då man får legitimitet att ha åsikter om vad barnen tar del av.

Hon menar att den som vet vad barnet tar del av också får en ingång till barnet att prata om jobbiga känslor som serien eller spelet kan ha utlöst i barnet.

– Det farliga med att bara förbjuda ett spel eller en serie och sedan stänga dörren till diskussionen är att det är sannolikt, när något är så populärt som "Squid Games" är just nu, att barnet tar del av det ändå, och om barnet mår dåligt av det hon eller han sett kommer det inte våga komma till dig och berätta om det. 

undefined
Lina Eklund forskare i sociologi på dataspel som social aktivitet vid Uppsala universitet.

De senaste veckorna har det rapporterats om hur barn leker "Squid Game" på skolgårdar. Lina Eklund tycker att det vore konstigt om barn inte lekte "Squid Game".

– Det här är Netflix största tittarsuccé någonsin, och det är helt omöjligt när det blir en så stor hype att den inte skulle rinna ner till barnen. Barn leker för att utvecklas, lära sig saker, pröva på och bearbeta saker, så om något blir ett stort fenomen kommer det alltid in på skolgårdar. 

Lina Eklund nämner Pokemon och Super Mario som andra exempel populärkultur som blivit lekar på skolgården. 

– Eller som när min pappa var liten – då lekte man cowboys och indianer. Det var inte några korrekta lekar utan gick också ut på att man skulle döda varandra.

undefined
Tv-serien "Squid Game" som präglas av extremt mycket våld och död, har en estetik som tilltalar barn - med dockor, klara färger och skolgårdsattribut. Det vore, enligt forskaren Lina Eklund, nästan konstigt om barn inte drogs till spel och klipp från serien.

När alla leker samma lek över hela världen kommer det gå överstyr någonstans, men inte på grund av tv-serien som leken bygger på, utan på att barn testar gränser, enligt Lina Eklund. 

– Då är de vuxnas roll att röra sig kring barnen och styra om när det går över gränsen. Inte att förbjuda leken.

I Squid Game-spelen på nätet är det ju verkligen blodigt, vad säger forskningen om hur våld i dataspel påverkar barn?

– Trots mycket forskning har det varit svårt att hitta något konkret bevis för att välmående barn skulle blir våldsamma av att spela våldsamma dataspel. Större delen av alla spel går ut på att man ska skjuta, döda eller dödas. Mycket inom forskningen visar också att barn är duktiga på att anpassa sitt ramverk för förståelse efter den värld de är i. Om man spelar ett spel och säger att någon dör så tror inte barnet att människor dör på riktigt.

I "Squid Game" går deltagarna ihop i gäng mot varandra, fryser ut de svaga och väljer ut de starka. Skulle valda delar av "Squid Game" kunna visas på skolor eller av föräldrar för barn med ett pedagogiskt syfte? 

– Det beror så klart på hur gamla barnen är, men jag tror att man kan använda "Squid Game" för att diskutera normer med barn utan att för den delen behöva visa serien. Seriens uppkomst är ju på inget sätt ett glorifierade av våld, utan en extremt hård kritik mot ett samhälle som slår ut människor, men det är lätt att det budskapet försvinner när barn endast ser korta klipp på nätet.

Tre tips till föräldrar

Det kan vara svårt att hinna trycka in tv-spel i vardagspusslet, men sitt bredvid en stund varje dag när ditt barn spelar och ställ frågor till ditt barn om vad som händer i spelet. Så får ni både kontakt och du får förståelse för ditt barns liv.

Ännu hellre – spela tv-spel med barnet, så får barnet vara det som visar dig och som har kunskapen.

Prata om tv-spel vid middagen i stället för att prata om vad barnen åt till lunch. Ställ öppna frågor om spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!