Miro Anter och andra odlingsintresserade lägger pinnar i en hög för att sågas och fixas till. Några barn springer runt och leker medan människor ute på promenad stannar till och nyfiket tittar på vad som sker.
Solen skiner på de cirka 15 personerna som arbetar i kollektivodlingen Matparken, som ligger på en stor äng några minuters promenad från Gottsunda centrum.
– Förhoppningsvis kan vi få mer bär det här året då förra var lite tunt, säger Miro Anter och pekar på buskarna.
Under dagen har han och andra medlemmar i kollektivodlingen planterat havtorn- och blåbärsbuskar och nu arbetar de med att bygga staket runt hallonlandet.
I Matparken odlas även bland annat potatis, olika sorters kål och lök och grönsaker av olika slag.
– Det är väldigt kul att träffa andra som är intresserade av odling och det skiljer den här odlingen från till exempel kolonilotter eller att odla i sin egen trädgård. Vi gör allting tillsammans, allt från att rensa ogräs och vattna till att skörda. Det är tjusningen och vi lär oss av varandra, säger Miro Anter.
Det här är hans tredje säsong i kollektivodlingen, som består av åkermark på 2 500 kvadratmeter och en trädgårdsdel med fruktträd, bärbuskar och örter.
När arbetet påbörjas under våren brukar medlemmarna i kollektivodlingen träffas på söndagar men när det blir mer arbete i maj och juni ses de flera gånger i veckan.
– Man får vara så aktiv man vill och vi brukar vara olika många som träffas och arbetar tillsammans. Ibland är vi tre–fyra stycken och ibland är vi över 20 personer. Jag älskar odling och att se något växa. Att kunna odla och skörda sina egna grönsaker är fantastiskt. Jag gillar alla sorters grönsaker och att lägga något som man odlat själv i kylen är en härlig känsla, säger Miro Anter.
En bit bort trycks spadar ned i marken och jord skyfflas omkring i vad som ska bli ett jordgubbsland.
Söndagens arbete började klockan elva och är tänkt att pågå till klockan tre på eftermiddagen.
– Det här blir första gången som vi har ett jordgubbsland så det blir spännande. Vi har fixat till jorden, ska klippa till markduk och fixa lite annat innan vi planterar, säger Ylva Andersson.
Hon var med och startade Matparken 2010 och är inne på sin tolfte säsong i kollektivodlingen. Första året var de runt 15 personer och den här säsongen har antalet växt till cirka 25 medlemmar.
Marken som kollektivodlingen ligger på ägs av kommunen medan Stabby Gård plöjer och harvar jorden. I Matparken finns flera grupper som odlar, bland annat några pensionärer från närliggande Träffpunkten Treklangen har varit med länge och har en egen odlingslott på området.
– Det brukar vara lite ruljangs på vilka som är med och odlar. Det kommer några nya personer varje år medan andra varit med ett tag, säger Ylva Andersson.
Alla från nybörjare till mer erfarna är välkomna att gå med i kollektivodlingen och alla som är med delar på kostnaderna.
Tidigare har Matparken även haft kurser och föreläsningar. Förhoppningen är att kollektivlotten ska leva vidare och fortsätta inspirera till gemensam odling.
– Det är kul att träffas och lära känna nya människor. Alla hjälps åt, om någon åker på semester så vet man att andra är här och vattnar. Man odlar inte bara för sig själva utan även för andra också och det uppstår ömsesidig generositet, säger Ylva Andersson.