Pandemin har ändrat vårt sätt att motionera

Under pandemin har våra träningsrutiner kastats omkull. En del har rört mindre på sig på grund av hemarbete och restriktioner. Men det finns också en grupp som tränat extra mycket.

På Fyrishov camping kör Anna Holmqvist och Chris Olai sina gruppträningar - oavsett väder.

På Fyrishov camping kör Anna Holmqvist och Chris Olai sina gruppträningar - oavsett väder.

Foto: Hannah Gustafsson

Styrketräning2021-08-28 11:02

Under pandemin har träningar ställts in och gym har behövt begränsa sina verksamheter. I och med att fler arbetar hemifrån sitter också fler mer stilla än innan. Chris Olai arbetar som personlig tränare och har märkt att det finns ytterligare en grupp i pandemin.

– Det finns de som har tränat mycket mer med mig under den här perioden. Helt plötsligt har de mer tid eftersom de inte pendlar, ska passa tider eller skjutsa barn på aktiviteter. Nu efter sommaren finns däremot en oro. Cheferna säger att de kanske ska jobba på kontoret igen. De vet inte hur det ska gå nu när de fått in en ny rutin och lagt ner tid på träningen, säger hon.

undefined
Under uppvärmningen skriver Chris Olai ner dagens övningar. I dag blir det både joggning och burpees.

Däremot har hon också mött personer som slutat träna, bland annat vänner.

– De slutade gå på gymmet och ersatte det aldrig. Motivationen försvann och månaderna gick. Man började jobba hemifrån och fick inget stöd av arbetsgivaren till att motionera. De får börja om från noll igen.

Riskerna med att sluta träna är att man blir känsligare för stress, får ont i kroppen av att sitta still, får sämre immunförsvar och minskad sexlust, enligt Chris Olai.

– Man måste inte styrketräna för att motionera. Min övertygelse är att allt blir lättare om man känner sig stark. Om du hatar styrketräning, då kanske du ska prova padel som många börjat med under pandemin.

undefined
Man måste inte styrketräna för att motionera, säger PT:n Chris Olai. Det kan räcka med en rask promenad.
undefined
Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har tagit sig ut för att träna. “Jag är här mitt under jobbdagen under en tuff arbetsvecka. Det är tredje veckan tillbaka och allt är på max. Att få komma hit sänker stressnivån.”

Hon tycker också att om man har tappat träningen är det viktigt att börja på en lägre nivå, för att inte tappa motivationen.

– Man kan förenkla det hela. Ta på dig ett par skor och gå ut. Ibland behöver vi göra saker i livet som har motstånd, det kanske inte är jätteroligt att gå i regnet. Men det är fantastiskt att vara ute, speciellt om man suttit inne hela dagen.

Hon ser många fördelar med att motionera utomhus. Du får frisk luft, det mindre risk för smittspridning och du kan variera dig. Det går att löpa, träna på utegym eller köra fys som hon gör med sina grupper.

– Jag tror att det kommer bli ett skifte och att de stora gymkedjorna inte kommer att få tillbaka alla kunder. Många kommer fortsätta träna utomhus, speciellt i Uppsala. Förra året körde vi hela vintern, förutom i slutet av januari när nysnön kom. Inomhus kan det vara sporter som padel och tennis. Utomhus är också gratis, ett gym måste du alltid betala för och alla kan inte ha det hemma, säger hon.

undefined
Thomas Olsson tycker att det är för lite killar med på träningspassen. “De kanske inte tror att de blir riktigt trötta av det här, men det blir man.”

På vardagarna kör Chris Olai fysträning tillsammans med Anna Holmqvist på Fyrishov camping där de har en container full med träningsredskap. Hit har ett 20-tal personer tagit sig för att träna. En av dem är Thomas Olsson, som är arbetsledare för en målarfirma.

– Jag har varit med i två år nu. Det var nog en kompis som drog med mig. Nu har jag varit med så länge att det blir en rutin att komma hit. De säger var man ska vara, vilken tid man ska vara här och vad man ska göra. Då slipper man gå på gym och inte veta. Det är också ett svinhärligt gäng, säger han.

Han drabbades tidigare i år av corona och det har tagit lång tid att hitta tillbaka.

– Jag låg på sjukhus i fem dygn med syrgas. Det hände kring påsk och det var inte förrän före semestern som det kändes bra igen, säger han.

undefined
Fama Jobe sa upp sitt gymkort i början av pandemin och tränar numera utomhus.

En annan som brukar träna är Fama Jobe, 40 år.

– Jag sa upp mitt gymkort när pandemin började. Jag jobbar på intensivvårdsavdelningen så jag tyckte att det var viktigt att fortsätta träna ändå. Det är härligt att kunna träna ute när det är ljus, säger hon.

Chris träningstips

Varför ska du träna? Oftast kommer det från ett missnöje, exempelvis ryggvärk. Det måste komma inifrån. Ingen tränar för att andra tränar.

Vad motiverar dig? Kanske vill du prova en hälsoapp. I dem kan du följa din utveckling och sätta mål. 

Ta dig an en utmaning! Testa populära runstreak – som går ut på att man springer en engelsk mile (cirka 1,6 kilometer) varje dag. Lägg ingen värdering i vädret - gör det bara! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!