– Är man motiverad och kan strukturera pluggandet kan man lyckas bra, säger Ellinor Elfström när vi träffas inför hennes artonårsdag i hemmet i Knivsta.

Hon är glad, öppen och ger ett moget intryck. Svarar på frågorna med eftertanke, för henne är det viktigt att det blir rätt. Just nu handlar mycket av hennes tillvaro om skolan. Hon går andra året på naturvetenskaplig linje på Rosendalsgymnasiet i Uppsala.

Favoritämnet är engelska, men hon tycker också om naturämnena. Att hon valde naturvetenskaplig linje berodde på de valmöjligheter som utbildningen ger, samtidigt vill hon utbilda sig till veterinär.

Artikelbild

| Jubilar. Ellinor Elfström fyller 18 år den 29 januari.

– Jag har alltid velat bli veterinär. Jag älskar djur och som veterinär får man även arbeta med människor, det är ett socialt jobb.

Helst vill hon bli smådjursveterinär. Hon erkänner att när hon var yngre tänkte hon att tjusningen med veterinäryrket var att man fick betalt för att gosa med djur, men nu inser hon att yrket har både för- och nackdelar.

– Som veterinär får man även arbeta med människor, jag vill kunna hjälpa både djur och djurägare.

Nackdelen är att hon känner tvekan inför att behöva operera, men hon menar att känslorna inför det kan förändras med tiden. Intresset för djur har alltid funnits där. Hon tycker mycket om hästar och red under många år men tog sedan en paus från ridningen.

Artikelbild

| Vill bli veterinär. Ellinor Elfström älskar djur och har som mål att bli veterinär.

– Det är ett år sedan jag gjorde uppehåll med ridningen och började boxas i stället. Jag började i Knivsta IK boxning i augusti. Jag ville ha en träningsform som gav bra all-round-träning och samtidigt ha roligt.

Som många andra tjejer i hennes ålder är Ellinor Elfström intresserad av smink. Sminkbordet i hennes rum har mysbelysning och det är viktigt med en extra koll i spegeln innan det är dags för fotograferingen. Håret justeras en aningen så att det faller rätt.

Artikelbild

| Om att bli myndig. "Det är lite spännande och läskigt på samma gång", säger Ellinor Elfström

Precis som många andra ungdomar gillar hon också musik, hon tycker om att sjunga och dansa. På soffan bland kuddarna i hennes rum ligger en liten ukulele som hon spelar på emellanåt.

– Jag tycker det är roligt att sjunga och lyssnar mycket på musik, men jag har ingen dröm om att bli artist eller kändis.

Artikelbild

| Det som är viktigt. Familjen, vänner och den kristna tron är viktig för Ellinor Elfström.

Hon har aldrig haft en kändis som förebild och musiken ser hon bara som en hobby som hon vill ha vid sidan av sitt framtida yrket. Hennes vardagar handlar mycket om plugget, men när hon är ledig på helger eller lov är Ellinor Elfströms definition av en perfekt dag att hon får ha sovmorgon och snooza en timme.

– Man ska känna att när klockan ringer behöver man inte gå upp. Den ska ringa för att man ska känna att man kan stänga av den.

När hon är ledig tycker hon om att vara med familjen och kompisar. Familjen är viktig för henne. Den 29 januari fyller hon 18 år och hon reflekterar över hur det känns att bli ”myndig”.

– Det är lite spännande och läskigt på samma gång. Det känns konstigt att inte längre ha någon vårdnadshavare.

Födelsedagen firar hon med familjen och eventuellt med kompisarna på helgen.

Ellinor Elfström är född och uppvuxen i Knivsta och har inga planer på att flytta hemifrån än på ett tag, tanken är att hon ska gå klart gymnasiet först.

– Jag är ingen stadsmänniska men när det blir dags att flytta vill jag helst bo nära min familj. I framtiden vill jag bo på landet och ha en stor hund, en Berner sennen eller en Golden retriever och katter, så klart, och en häst.