"Smaka på Fittja" – en magisk upplevelse

Det blev en magisk afton med godsaker för både gom och öra. Komminister Hillevi Bergvall och kyrkomusiker Lena Westberg inledde och hälsade runt 70 gäster välkomna till Kyrkans sommarkväll vid klockstapeln i Fittja.

24 juli 2019 11:00

Rubriken på kvällen var, "Smaka på Fittja", och på plats fanns de lokala mathantverkarna Marih och Ramon Jonsson på Skogsbackens ost, Oliver på Bergets gårds pasta och bröd och Thomas Lundqvists familj med honungsburkar.

Men innan det blev dags för provsmakning bjöd Åsa och Mattias Säwe Limander på smakprov ur sin breda repertoar. Den samstämmiga duon bjöd på ett finstämt program som kändes som en smekning i den ljuvligt, ljumma, grönskande sommarkvällen. När Åsa sjöng , ”Mitt hjärta kan gå i tusen bitar”, var säkert inte ett öga torrt. Det var magiskt.

Varje vecka under sommaren står en av Lagunda församlings tio kyrkor i fokus. Den här veckan var det Fittja kyrka. Den byggdes under 1300-talet och byggdes om under 1400-talet. Som alla kyrkor har Fittja en spännande historia. Från slutet av 1800-talet var den ödekyrka fram till 1925 då kyrkan återinvigdes av ärkebiskop Nathan Söderblom. Under perioden som ödekyrka försvann många inventarier, men kvar blev altaruppsatsen från sent 1700-tal. Målningen är en kopia av den italienske målaren Caravaggio.

Vid alla tio kyrkor finns också ett unikt skyltsystem, som berättar om kyrkans och socknens historia. Det tillkom på Lagunda hembygdsförenings initiativ i samband med firandet av Örsundsbros 150-årsjubielum 2014. I dag finns 26 historiska skyltar på 20 platser runt om i Lagundabygden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Andreasson