Anna Hedberg är kulturpedagog på Sigtuna Museum & Art. Hon brinner för att skapa möten mellan männikor genom berättelser och bygga broar mellan olika kulturer genom människors unika historier, både från förr och nu.
När tidningen träffar henne är hon på besök med sin ateljécykel på Hemskogens äldreboende i Sigtuna. Med sig i cykeln har hon vattenfärger, penslar och annat konstmaterial som de boende får använda och skapa fritt med under två timmar.
– Det är roligt att ha skoj, säger en av de boende, och försöker med vattenfärger att fånga en röd vallmo på papperet, som hon stötte på tidigare under dagen efter vägkanten.
Själv är Anna Hedberg med som bollplank och inspiratör. Det är en liten del av hennes arbete som kulturpedagog, men mycket uppskattat.
I år har hon fått ett resestipendium av Bror Hjortföreningen för konstpedagoger och reser i augusti till Santa Cruz i Kalifornien för att besöka Santa Cruz Museum of Art & History. Bror Hjortföreningen är museets vän- och stödförening, med bland annat målet att betona sambandet mellan konst, liv och samhälle.
Syftet med hennes resa är att lära sig mer om hur vi genom kulturellt engagemang kan möta utmaningar och bygga ett starkt samhälle tillsammans.
– Jag gillar verkligen att jobba för invånarna. Att jobba för kommunen öppnar upp för många möjligheter och samarbeten, säger Anna Hedberg.
Santa Cruz är en region med stora utmaningar när det gäller segregation, men på museet använder man konst, historia och kultur för att bygga ett starkt samhälle med känsla av samhörighet, förklarar Anna Hedberg.
Museet hon ska besöka har genomgått en stor förändring. Från att ha varit ett traditionellt museum, bjuder de nu in olika samhällsgrupper för att skapa egen konst.
Filosofin är att om du vill verka för hela ditt lokalsamhälle måste du vara representerad av dem och skapa i samarbete med dem.
Ögonen lyser på henne när hon med gester och stor inlevelse berättar om sin dröm och vision att göra något liknande på Sigtuna Museum.
– Det är ett spännande sätt att arbeta som jag gärna vill veta mer om. Det de gör där kan vi inspireras av här, säger hon.
Anna Hedberg har i grunden en konstakademisk utbildning från Norge, som hon sedan har byggt på med en utbildning till folkhögskolelärare, samt läst museipedagogik på Stockholms universitet. Sedan 2014 jobbar hon som kulturpedagog.
På Sigtuna Museum arbetar hon mycket med barn och ungdomar, förskoleklasser och skolklasser. Hon gör också utställningar för museet och har visningar och workshops.
–Jag får göra så många olika saker, allt faller på plats här. Samtidigt är det en personlig utmaning för mig, jag har välidigt mycket ideér och måste prioritera och begränsa, säger hon.
Hon har redan varit inne på det arbetssätt hon strävar efter. Som projektledare för Sigtuna museums basutställning ”Sigtunahistorier”, som har en särskild avdelning som heter ”Flytt och resa”.
2008 hittades i Sigtuna den så kallade ”Sundvedaskatten”, nedgrävd på 800-talet och bestående av 500 mynt från bland annat Azerbajdzjan, Syrien och Turkiet. Baserade på fyndet gjorde sedan Anna Hedberg och en kollega intervjuer med personer som kom från dessa länder.
– Det är ett projekt jag är stolt över. Det handlar om personer som kommit hit av kärled och flykt. Vi ville koppla ihop historien och nutid, säger hon.