Sofia sökte hjälp – när det behövdes som mest

Mannen som Sofia älskade vände och vred på allt hon sa och inte sa. Hon fick även skulden för hans ilska. Hon blev utsatt för verbalt och psykiskt våld.

UNT träffar Sofia Larsson i UKK, Uppsala konsert och kongress. I dag lever hon ett bra liv och är glad igen.

UNT träffar Sofia Larsson i UKK, Uppsala konsert och kongress. I dag lever hon ett bra liv och är glad igen.

Foto: Maria Larsdotter

Relationer2022-09-24 17:00

– Han valde att ta sönder mig. Jag behövde plocka upp skärvorna och pussla ihop mig igen. Det har varit tufft och tagit så mycket längre tid än jag trodde, säger Sofia Larsson från Uppsala som skrivit en bok om den psykiska misshandel hon utsattes för. 

Boken heter "Gaslightad", om en misshandelsrelation som började som en romantisk kärleksfilm. Som magi. Mannen hon träffade var "the one" för henne. De tillbringade nätter på hotell och han berättade om allt han ville göra ihop med henne. Relationen var så självklar, så rätt. Han hjälpte henne med saker som att ta reda på vilken mäklare som var bäst då hon skulle sälja sin lägenhet. Han kollade upp vilka jobb hon borde söka när hon blev arbetslös. Hon tänkte inte alls på det som ett kontrollerande beteende, enbart som omtänksamhet.

undefined
Sofia Larsson har skrivit boken "Gaslightad" om sin relation med en man som bröt ner henne genom psykisk misshandel.

– Förälskelsen var mycket större än alla varningssignaler jag fick. Jag gick alltid med mobilen i handen för att kunna svara snabbt så han inte skulle bli irriterad på mig. Han hånade mig för att jag lyssnade på fel musik, jag var inte tillräckligt intresserad av omvärlden och politik, alltså var jag dum i huvudet. Det han tyckte och tänkte blev liksom alltid rätt. Det blev alltid en diskussion om jag inte tyckte som honom och det eskalerade ofta till bråk. Allt det tärde på självförtroendet och självkänslan, säger Sofia Larsson.

UNT träffar Sofia en vacker höstmorgon på hennes arbetsplats. Hon ursäktar sig för att hon glömt fråga om kaffe, men det behövs inget. Hennes berättelse är som koffein, den håller en helt uppmärksam.

undefined
UNT träffar Sofia Larsson i UKK, Uppsala konsert och kongress. I dag lever hon ett bra liv och är glad igen.

Hon berättar att det var väldigt svårt att argumentera med mannen hon var ihop med. Han förändrade hela tiden sina utsagor lite i taget, och rätt var det var bytte han åsikt utan att låtsas om det. Det gjorde henne osäker och självtvivlet slog djupa rötter. Första gången han fick ett argt utbrott på henne var redan tidigt i relationen då hon bokstavligen råkade trampa på hans tå.

– En normal människa skulle ha sagt "aj, det gjorde ont", men han fick ett utbrott och ville gå hem från konserten vi var på, och det var mitt fel. Han fick mig alltid att tro att det var mitt fel när han blev arg. Han fick utbrott över småsaker, utbrott som jag aldrig kunde förutse. Till slut lärde jag mig läsa hans sinnesstämning till och med på telefon, på hans tonläge. Jag slutade ifrågasätta honom, sa bara att han hade rätt, jag orkade inte med alla bråk. Jag tassade omkring honom och blev expert på att förstå hans signaler, hur han ville ha det och hur sexet skulle vara. Till slut fick han mig att tro att jag var bipolär, säger hon.

undefined
"Precis så där kände jag mig", säger Sofia Larsson när hon tittar på bilden. Den man hon var så förälskad i misshandlade henne psykiskt så att hon gick sönder och hennes liv försvann.

Han flyttade från Sverige men behöll kontrollen över henne via telefon och sms. Han köpte biljetter för att hon skulle komma till honom och han kom hem över jul och nyår. Han beställde sexleksaker utan att prata med henne och sa hur hon skulle vara klädd när de möttes. Allt eskalerade och han blev mer och mer våldsam när de hade sex. När de befann sig på en flygplats för att tillsammans åka hem till Sverige, såg en kvinna honom bete sig illa mot Sofia. Kvinnan gav henne ett ögonkast och Sofia sa: "Den kvinnan tror att du misshandlar mig." Det fick honom tillfälligt ur spel och Sofia att ana ett annat liv, trots det fortsatte hon att ignorerade signalerna. 

Det var han som gjorde slut. Hon stod där och tänkte att det var henne det var fel på och flydde in i sitt arbete. Men snart kom ångest och panikattacker. När pandemin stoppade henne från att gå till arbetet krakelerade fasaden. Hon kunde sitta långa stunder och bara stirra in i skärmen utan att veta vad hon höll på med. Hon började planera sitt självmord, vilket ledde till att hon sökte hjälp på psykakuten.

– Jag ville ta tillbaka mitt liv men det var mycket svårare än jag trodde. Jag hade inga vänner som hade varit med om samma sak. Jag hade inga blåmärken som kunde bevisa vad jag varit med om och jag var helt ensam.

Hennes Instagramkonto blev allt viktigare. Alla kvinnor som hörde av sig hjälpte henne att läka. Hon har gått i terapi och skaffat sig mer kunskap om mäns våld mot kvinnor och en sak vill hon ska framgå i artikeln:

– Det verkar vara så svårt för andra att förstå varför en kvinna inte lämnar en man som misshandlar. Det handlar om ett systematiskt nedbrytande från mannen. Det handlar om makt, säger Sofia Larsson.

Psykisk misshandel

Gaslighting, manipulation. Ignorerar, utelämnar information, tvingar dig att ifrågasätta dina egna tankar och upplevelser. Du kan drivas så långt att du ifrågasätter ditt minne och hälsa.

Skyller på dig varje gång ni bråkar. Anklagar dig, säger att det är ditt fel, förnekar och bagatelliserar.

Använder utpressning. Försöker tvinga dig att göra som hen vill genom att spela på din rädsla, skuld eller medkänsla.

Psykisk misshandel är komplext och det kan ta lång tid att inse vad som händer.

Källa: NCK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!