Kvinnocentrum: Psykiskt våld kommer smygande

Han tar hand om pengarna och ekonomin. Han skjutsar henne så hon inte behöver gå hem. Det som i början känns som ren omtanke förskjuts gradvis och kan leda till maktkontroll och psykiskt våld.

Åsa Witkowski, enhetschef för Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala.

Åsa Witkowski, enhetschef för Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala.

Foto: NCK/press

Relationer2022-09-24 08:00

– Det kommer smygande. Det blir en gradvis förskjutning där kvinnan går från att känna att mannen är omtänksam och ansvarstagande till att hon tvivlar på sig själv. Hon tänker att hon kanske inte har sagt till honom att hon ska träffa sin syster på onsdag, eller att hon nog sa det när han var för stressad och trött, säger Åsa Witkowski, enhetschef för Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, i Uppsala. 

undefined
Åsa Witkowski, enhetschef för Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala.

"Gaslighting" är att bli ignorerad och manipulerad. Han undrar varför hon inte svarar i mobilen när han ringer eller varför det tar så lång tid att handla mat. Han gör stor affär av detta, kränker henne och hon tar över hans beskrivning av sig själv.

– Psykisk misshandel kan ske så smygande att kvinnan inte uppmärksammar det. När hon till exempel hävdar att hon vet att hon berättat att hon ska bort på kvällen och påmint honom, kanske stämningen blir kyligare, han blir irriterad. Hon känner sig förvirrad, mindre värd, får koncentrationssvårigheter och minnesförlust. Hon blir som han beskriver henne och börjar göra som han säger, för att inte göra honom mer irriterad, säger Åsa Witkowski.

Resultaten från NCK:s befolkningsstudie ”Våld och hälsa” från 2014 visar att 20 procent av kvinnorna och 8 procent av männen uppgav att de utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld av en nuvarande eller tidigare partner. För att förstå våldets utbredning och karaktär behövs enkätstudier som särskilt studerar kvinnors våldserfarenheter i nära relationer. 89 procent av de dömda förövarna av misshandelsbrott är män vilket, enligt NCK, tyder på att våldsutövande är starkt kopplat till kön och maskulinitet.

Enligt NCK:s hemsida är psykiskt våld den vanligaste formen av våld. Även samkönade relationer följer i stort sett samma mönster. Olika former av psykiskt våld kan redan i dag vara brottsliga gärningar som till exempel grov fridskränkning, olaga hot, ofredande och förolämpning. För åtal krävs det dock i praktiken oftast att offret utsatts för fysiskt våld.  

Ett förslag ligger nu hos justitiedepartementet om att psykisk misshandel ska införas i brottsbalken. Den som upprepat utsätter någon för nedvärderande, förlöjligande eller andra kränkande gärningar, föreslås kunna dömas till fängelse i högst fyra år. Om förslaget går igenom träder lagen i kraft den 1 januari 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!