– Det är lite hektiskt nu. Antalet följare bara exploderade under hösten, berättar Henrik Wiman.
Han är legitimerad psykolog och driver sedan snart två år tillbaka kontot “psykologenhenrik” på Instagram. Där delas råd om hur man kan tänka kring sin mentala hälsa. Enligt Henrik Wiman går kontot ut på att det inte finns några mirakelkurer för att må bättre - ofta handlar det om små verktyg.
– Det finns mycket man kan göra själv och det är det jag vill förmedla. Så slipper man kanske träffa mig på vårdcentralen sen.
Henrik Wiman är född och uppväxt i Uppsala och är förutom psykolog även föreläsare. Likt Instagramkontot handlar föreläsningarna om mental hälsa, men också om en ovanlig tonårsperiod. Han fick cancer, inte bara en utan två gånger. Först som 14-åring, sedan som 17-åring.
– Det var annorlunda. I en ålder där många försöker slå sig fri från familjen och den man var som barn så blev jag plötsligt väldigt beroende av min familj.
Trots många tuffa sjukhusbesök minns Henrik Wiman tillbaka på tonåren som en fin tid. Han tror att erfarenheten av cancer gjort honom mer bekväm att prata om svåra ämnen, som döden. Men även att ta delar av livet med en stor nypa salt.
– Det har inte gjort mig gravallvarlig, snarare tvärtom, säger han och skrattar.
Med en kurator som mamma var psykologyrket aldrig långt bort i tanken och efter gymnasiet påbörjade Henrik Wiman psykologprogrammet på Uppsala Universitet. Efter att ha pluggat, forskat, och börjat jobba på klinik kände han att han ville göra mer.
– Jag har under en ganska lång tid velat nå ut på olika sätt med psykologisk kunskap. Jag provade skriva lite artiklar, skapa en hemsida. Ingen av dessa saker kunde jag riktigt hålla i.
Men så kom idén om ett konto på Instagram. Att välja en plattform som ofta sägs bidra till människors psykiska ohälsa är inte helt oproblematiskt, medger Henrik Wiman.
– Känslan var lite: If you can't beat them, join them. Men det är en svår balansgång, jag själv mår också bättre när jag inte befinner mig i skärmarnas värld.
Det gick trögt i början, men med tiden växte kontot. Henrik Wimans tips om stress, ångest och hur man sätter ord på sina känslor blev populära. Idag är han med sina över 86 000 följare det största svenska psykologkontot på instagram. Men på frågan om han ser sig själv som en influencer så skrattar han.
– Det är andra som har använt det ordet. Men jag tycker inte att jag bedriver så mycket påverkansarbete, annat än att jag ber folk tänka på sin psykiska hälsa.
Med så många följare kommer däremot en viss makt. För Henrik Wimans del är det viktigt att påminna sig själv om att han representerar en yrkeskår. Det som läggs ut ska grunda sig i vetenskap. Han vill inte heller bli alltför privat, det är inte vad kontot är till för.
– Jag kommer aldrig lägga upp vad jag ätit till lunch, det tjänar inget syfte. Poängen är inte att folk ska vara på Instagram, utan att de ska leva sitt eget liv och må bra.
Till våren hoppas Henrik Wiman på att göra fler föreläsningar och börja skriva en bok baserat på de tips han ger på sitt instagramkonto. Han har även ett mål: att bli största psykologkontot i Norden.
– Det är en dansk på tronen, med ungefär 120 000 följare. Som svensk kan jag såklart inte ta det. Jag går nog om honom till sommaren.