Men Ulva är så mycket mer, och i år firar det natursköna området kring Ulva kvarn sitt 30-årsjubileum.
Att Ulva är ett populärt utflyktsmål är inte konstigt. Förutom att miljön är speciell och vacker ligger Ulva också lagom långt från stan. I Ulva finns både natur och kultur, och något för både kroppen och själen.
Här kan man fiska aborre i kvarndammen, bada i ån och grilla. Den som inte har någon matsäck kan äta lunch eller fika på restaurangen eller i kaféet vid kvarnen. Att besöka hantverkarna – däribland de småländska glasblåsarbröderna Stefan och Mikael Erlandsson i glashyttan i det vita kvarnhuset – lyfter upplevelsen ytterligare.
– Somliga är så förtjusta i Ulva att de till och med valt att gifta sig här. Åtminstone tre bröllop har vi haft, berättar Moa Shearer som är en av pionjärerna i Ulva och har varit med under alla de 30 åren.
1 juni 1984 slog hon upp dörrarna för sitt Café Ulva kvarn i ett charmfullt falurött hus. Allt fikabröd bakar hon själv, så även den ljuvliga morotskaka hon bjuder på till kaffet medan hon berättar om de gångna åren.
– I början var verksamheten mer hantverkspräglad med lädermakare och snickerier. Men det var dyra material, och svårt för dem att få verksamheten att gå ihop, säger Moa Shearer.
Med vid kaffebordet sitter även Ingrid Klint som driver second hand- och antikbutik i ett annat litet falurött hus (och som dessutom klär om möbler). För dagen har hon barnbarnet Filippa Söderbaum, elva år, som hjälpreda i butiken.
– Under mitt yrkesliv var jag universitetsadministratör, och det var i samband med pensioneringen som jag började med second hand-försäljning. Det är roligt och intressant att syssla med, inte minst för att det blir så många trevliga samtal med kunderna, säger hon.
De berättar om en expanderande verksamhet, och om Ulva hantverks- och hyresförening som samarbetar kring evenemang och aktiviteter.
– Vi har ömsesidig nytta av varandra, och ett gemensamt mål: att få folk att upptäcka den här fantastiska platsen, säger Moa Shearer.
Den jordgubbsodling som en gång startades av trädgårdsmästaren och författaren Kjell Eriksson, har vuxit rejält under åren som gått. I dag heter den Ulva Park och omfattar förutom ulvagubbarna även ekologiskt odlade grönsaker, däribland morötter, lök, och rödbetor.
Förutom jordgubbarna och veteransbilskvällarna är Ulva numera också känt för sina backluckeloppisar på söndagarna. Bakluckeloppisen firar i år tio-årsjubileum. En annan publikmagnet är den stora hantverksmarknaden som i år hålls för 27:e året den sista helgen i augusti, liksom novemberloppisen och julmarknaden i november.
Ett stycke från Ingrid Klints butik driver Fernando Fabris sin silversmedja i ett före detta hönshus. Han gör omarbetningar och reparationer, säljer smycken men också trä och textil från uppländska hantverkare.
– Jag håller också kurser i silversmide, och lär ut konsten att göra smycken.
1998 brann glashyttan i kvarnbyggnaden. Men sedan 2,5 år blåser man åter glas där. Då flyttade de småländska bröderna Stefan och Mikael Erlandsson från Orrefors in i den gamla kvarnen, som även hyser en textilverkstad.
– Det har gått bra för oss. Vi har många beställningar och har till och med kunnat ta in en lärling, säger Stefan Eriksson medan han visar några exempel på brödernas kreativitet.
På seneftermiddagen lämnar vi Ulva, ungefär samtidigt som Uppsalafamiljen Peter Olsson och Jennie Holm-Skans med barnen Lukas och William Nordnes och Hedda och Hannes Nyman som kom hit för njuta av ännu ett av de nöjen Ulva kan erbjuda: att meta aborre i kvarndammen.
– Vi ska testa mitt nya metspö som jag fick när jag fyllde 13, berättar Hannes Nyman.