Pionjär och vägröjare för jämställdheten

Hon har suttit med i maktens innersta rum, varit nära förtrogen med Socialdemokratiska ledar­gestalter som Olof Palme och Ingvar Carlsson, och var under åtta år rikets näst högste företrädare som talman i riksdagen. 20 september fyller Birgitta Dahl 80 år.

18 september 2017 06:30

När Birgitta Dahl ska beskriva sig själv med några få ord använder hon gärna det egna engelska favorituttrycket ­”patient and passion”, vilket på svenska blir ungefär ”tålamod och lidelse”.

– Uttrycket beskriver mig som person, och för att vara en bra politiker krävs de egenskaperna, säger Birgitta Dahl som trots ett liv i maktens korri­dorer inte lagt sig till med några divalater.

– Jag är ungefär densamma i dag som jag alltid har varit. Barn och barnbarn är viktigast, och fortfarande är bok­läsning, handarbete och pyssel i trädgården mina favoritsysselsättningar, säger hon.

Vi sitter vid hennes och maken Enn Kokks köksbord i sommarhuset i Öregrund medan ett lätt regn knackar mot vindrutan utanför det spröj­sade köksfönstret. Huset har paret haft sedan 1969, och där bor de mellan april och oktober. Vinterhalvåret tillbringar de i lägenheten i Uppsala.

– Jag är glad över det liv jag haft, och över det liv jag lever. Efter en stor hjärt­operation för fem år sedan tar jag det numera ganska lugnt, även om jag är ute och föreläser ibland, säger hon ­leende.

Munnen får snabbt ett beslutsamt drag över sig när samtalet går över till att handla om hennes rättvisepatos, som väcktes redan i barndomen genom ”hycklande attityder” i samhället.

– Flickor skulle inte klättra i träd och spela fotboll – jag själv gjorde båda. ­Någon sexualundervisning fanns i stort sett inte och den som blev oönskat gravid tvingades ofta adoptera bort sitt barn. Vår nuvarande statsminister är ju faktiskt ett av de barnen, säger hon tankfullt.

Birgitta Dahl, som föddes på Mölndals BB, växte upp som äldst av fyra syskon där föräldrarna var folkpartister. ­Efter studenten flyttade hon från Vallentuna till Uppsala för universitets­studier. Där och då tog det politiska intresset fart på allvar.

– Jag träffade radikala ungdomar med socialistiska idéer som jag kände mig hemma med, förklarar hon.

I kommunpolitiken i Uppsala på 1960-talet var hon pådrivande i utbyggnaden av daghem och i jämställdhetsfrågor, ett engagemang hon tog med sig till riksdagshuset 1969, i en tid då elva procent av riksdagsledamöterna var kvinnor.

– Jag var pionjär och mötte motstånd överallt. Vissa av männen i mitt eget parti kallade jämställdhet för en överklassfråga, minns hon.

När hon ser tillbaka på sina 33 år i riksdagen, bland annat som biträdande industriminister, miljö- och energiminister och talman, känner hon en hel del stolthet.

– Exempelvis var jag pådrivande i utbyggnaden av förskolan och i utvecklandet av föräldraförsäkringen, och som miljöminister under 1980- och 1990-talet tog jag klimathotet på allvar, säger hon.

Olof Palme beskriver hon som ”ideologisk och modig” medan Ingvar Carlsson får betyget ”den mest hederliga människa jag träffat”. Traumat i samband med mordet på Olof Palme bär hon alltid med sig.

– Jag åt lunch med honom samma dag han mördades, det är inget man glömmer, säger hon.

Göran Persson beskriver hon som ”något bufflig”. Vid ett tillfälle, under talmanstiden, läxade hon upp ex-statsministern.

– I samband med en riksdagsdebatt kallade jag in honom för ett enskilt samtal där jag förklarade att han fick sluta med sina ”överhetsfasoner”, berättar hon.

En liten detalj om sin numera bortgångna mamma kan Birgitta Dahl inte låta bli att dela med sig av i slutet av intervjun.

– När mamma var 85 år bytte hon parti­ till Socialdemokraterna sedan hon tröttnat på nyliberalismen i Folkpartiet, säger hon med ett leende.

UNT gratulerar

Birgitta Dahl

Fyller: 80 år den 20 september.

Yrkeskarriär: Riksdags­ledamot 1969–2002, ­biträdande industriminister 1982–1987, miljö- och energiminister 1987–1990, miljöminister 1990–1991 samt svenska riksdagens talman 1994–2002. Var ­under många år medlem i det ­Socialdemokratiska partiets verkställande utskott. Mellan 2005 och 2011 ordförande för Unicef Sverige. Numera pensionär.

Familj: Maken Enn Kokk, tre barn och sju barnbarn.

Säger om sin make: ”Han ­är totalt jämställd, vi delar på allt jobb hemma.”

Bor: I lägenhetet i Uppsala och i fritidshuset i Öregrund.

Intressen: Bokläsning, ­handarbete och pyssel ­med rosorna i trädgården.

Så firar hon födelsedagen: Öppet hus i all enkelhet i lägenheten i Uppsala tillsammans med familj och nära vänner.

Ledord i livet: ”Patience and passion” (tålamod och l­idelse) samt ”Alla människors lika värde”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Eriksson