Det är en strukturerad person jag möter på Uppsala järnvägsstation klockan halv sju en tisdags morgon. My Westberg har valt ut tre ord som riktlinje för sitt liv just nu; nyfiken, närvarande och tydlig och varje morgon bestämmer hon sig för att fokusera på ett av dessa ord.
– I morse fokuserade jag på "närvarande". Då tänker jag på det automatiskt under dagen och blir närvarande. Min hjärna blir mentalt förberedd på hur jag ska vara, säger My Westberg.
Om hon en morgon vaknar på en dålig sida bemästrar hon det genom att titta på sina ord och kanske skriva ner det igen på ett papper.
– Det är grunden till allting om hur jag gör för att må bra. Vissa saker undviker jag också att göra. Jag har rannsakat vilka människor och aktiviteter jag inte vill vara med eller delta i. Jag ska till exempel inte gå till öppna förskolan det tar för mycket kraft från mig men om man har det som en energiboost ska man självklart gå dit.
My Westberg är 28 år, bor i en lägenhet i Luthagen och arbetar som managementkonsult. På sin fritid jobbar hon ideellt i ledningsgruppen för F-gruppen. Ett forum för föräldralediga som vill ha en plan för karriären samtidigt som de är hemma med sina barn. My har precis börjat ett nytt jobb, hon bytte arbetsplats under sin föräldraledighet. Det är vanligt menar hon eftersom många arbetsgivare glömmer bort sina föräldralediga.
– Man vill vara ihågkommen annars är man en myra i mängden och det vill ingen vara. Jag vill känna mig informerad finnas med på mejllistor, sen behöver man inte ta action men jag vill ju finnas med i kanalerna, finnas i ett sammanhang, annars känns som att arbetsgivaren inte vill ha mig, säger My och tar en sipp av sin pappersmuggscappuccino.
Hon var ledig ett år tillsammans med dottern Alice. Under andra halvåret arbetade hon 20 procent just för att hon ville känna sig delaktig. Då hade hon med sin dotter på arbetsmöten och arbetade hemma på kvällarna efter att hon lagt dottern.
– Den trenden är redan här och det är det arbetssättet vi vill ha i framtiden, det som gäller även för företagen. Det blev trevliga möten, ingen kan vara otrevlig när det finns barn med i mötesrummet. Det lättar upp stämningen, säger My Westberg.
Det var i början av föräldraledigheten som hon bestämde sig för att gå med i F-gruppen. UNT skrev om det i januari i år.
– Jag fick inte utlopp för min vuxenhjärna. Jag hamnade i soffan, tittade på tv hela tiden. Visst gick jag till öppna förskolor men jag var inte intresserad av okända barns bajsblöjor och hittade inte det gemensamma med andra vuxna via mitt barn. Jag upplevde också mycket mumshaming, (mammaskam) under ytan. Det blev helt enkelt för energikrävande för mig, säger My Westberg.
I F-gruppen stöttar föräldrar, främst mammor varandra. My Westberg uppskattar att det kanske är tio procent av medlemmarna som är män. I F-gruppen bildar de gemensamma nätverk och fokuserar på individ och yrkesliv i stället för prat om barnen. UNT ber henne om några konkreta tips till föräldrar som vill förena karriär och barn och hon säger att det är viktigt att skriva ner vad man vill med sitt liv. Att ägna en dag till att fundera över vem du vill vara, vart vill du, vad ska du göra för att nå dit och framför allt hur ska du vara för att nå dit.
– Jag har det så inpräntat att jag tänker på det hela tiden. Genom att skriva ner det sätter det sig i hjärnan. Sedan händer ju saker, jag kanske träffar på en energitjuv men då är jag medveten om det, då pausar jag och programmerar om så jag inte fastnar i ett mentalt träsk.
Men finns det någon liten stund när du helt enkelt bara är?
– Ja men jag är bara när jag är. Som nu. Jag förstår inte frågan? Har jag semester bestämmer jag att jag ska vara avslappnad och då är jag det. Jag tycker det är onödigt att spendera tid med att vara irriterad eller orolig. Varför ska jag låta ett försenat tåg få förstöra min dag? Nej det ska det inte, då får man programmera om. Jag låter som någon slags robot, men det är jag inte, det är bara ett skönt sätt att inte spendera onödig tid på onödiga saker.