Överlevnadskursen där tändstickor är bannlysta

En helg i månaden byter de moderna bekvämligheter mot ursprungligt lägerliv. Oavsett väder, oavsett temperatur. Under ett års tid lär de sig göra upp eld, tillverka verktyg, tyda drömmar och bli ett med naturen.

Louise Hellbom sover i hängmatta tillsammans med maken under dubbla tarpar som behövde spännas om under natten eftersom det föll blötsnö.

Louise Hellbom sover i hängmatta tillsammans med maken under dubbla tarpar som behövde spännas om under natten eftersom det föll blötsnö.

Foto: Emelie Högberg

Naturliv2022-01-08 07:00

Tony Andersson och ansvarig kursledare Johan Örlander möter upp vid parkeringen. En bit in i skogen ligger Axsjön där ett tjugotal människor ska tillbringa helgen och leva med naturen. De är alla deltagare på kursen Naturliv.

I dagsljus är det lätt att hitta den numera upptrampade stigen – kvällen innan letade sig deltagarna fram till lägret helt utan elektriskt ljus. Den mörkaste tiden på året ska omfamnas den här helgen, pannlamporna har lämnats hemma till förmån för stearinljus och övningar för att orientera sig i mörkret står på agendan.
– Jag såg var de andra gick in i skogen och tog samma väg. Eftersom det är snö kunde man se och känna fotspåren, säger Tony Andersson som valde att ensam ta sig till lägerplatsen. Han är ganska van att promenera i mörkret, men då i sällskap av sin hund.

undefined
Louise Hellbom sover i hängmatta tillsammans med maken under dubbla tarpar som behövde spännas om under natten eftersom det föll blötsnö.

Framme vid sjön poppar det upp tarpar, en form av lättviktspresenning, lite här och där uppspända mellan träden. Under dem ligger renfällar, som deltagarna själva skrapat, och sovsäckar. Ett par större presenningar har satts upp till skydd mot den blötsnö som vädergudarna bjuder på och därunder är gruppen i full färd med att tända eldar med hjälp av de bågdrillseldkit som de tillverkat av material de hittat i skogen. Från och med nu är tändstickor bannlysta. En grupp har precis lyckats och snart är elden igång. Någon lägger sina blöta skor på tork framför den.
– Dåligt väder är en bra motivation när man ska att lära sig något nytt, säger Kerstin Bengtsson, kursledare.

Maxi Ortiz har en del erfarenhet av skogsliv sedan tidigare, men går den här kursen främst för att han vill uppleva saker i grupp.
– Förutom det vill jag utveckla mina färdigheter och få den här naturkontakten. Här lär vi oss det man behöver vad gäller att samla ved, hämta vatten och hålla sig varm. Ett knep är kläder i flera lager, att röra på sig och lägga sig varm. Tårna kan vara lite svåra, säger han.

Louise Hellbom har också stor naturvana. Tillsammans med maken sover hon i en hängmatta under dubbla tarpar som under natten blev så tunga av snön att de fick spänna om dem.
– En av fördelarna med hängmattan är att vi inte behöver bry oss om eventuella stenar och ojämnheter i marken, men att vakna av att tarpen tyngdes ner över ansiktet var rätt obehagligt, berättar hon och fortsätter:
– Vi skulle behövt ett snävare fall på den så snön trillade av, men det gick inte riktigt att få till just här.
Hon hoppas på att få mer praktiska kunskaper under året.
– Sen hoppas jag också på en del magi och kontakt med helheten, att bli ett med naturen.

undefined
Kursdeltagarna har som hemläxa tillverkat sina egna bågdrillskit. Nu är det upp till bevis hur väl de fungerar.

Johan Örlander har fått mycket av sin egen kunskap från den nordamerikanska ursprungsbefolkningen, under flera år vistades han med Ojibwastammen. 
– Naturlivskursen handlar om att ta hand om grundläggande behov tillsammans, att lära sig en ny kultur, att leva i en cirkel. Mycket handlar om gruppdynamik, vi gör allt tillsammans. Sen finns självklart tillfälle att vara ensam också och det är inget tvång att vara med på alla moment. Till exempel har vi veganer i gruppen och när vi tar hand om djur behöver de inte delta.

Skorna ligger kvar framför elden. Ovanför hänger kittlar med ägg, bovetegröt och björnfett. Det vankas brunch. Resten av dagen tillbringar gruppen med att förfina sin bågdrillsteknik, till kvällen väntar dans till trummor.

 

Kursen Naturliv

Naturliv 1 är en ettårig folkhögskolekurs som ges på Region Uppsala folkhögskola. Kursen ges på distans med helgträffar en gång i månaden. Fokus ligger på gemenskap, naturkontakt och överlevnadskunskaper. Under året lär sig deltagarna navigera utan karta och kompass, spåra djur, göra upp eld genom friktion, bygga skydd och tillverka redskap av naturmaterial. Kursen avslutas med en vildvecka där kunskaper från året som gått praktiseras. Från och med hösten 2021 ges också en fortsättningskurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!