Chris Olai jobbar som personlig tränare och satsade under pandemin mer på utomhusträning, i alla väder, vid Fyrishov. En aktivitet som blev så populär att den fortsatt att växa även efter att vi inte längre behöver hålla avstånd. Hon har också sett att intresset för morgonträning exploderat. Majoriteten som tränar med Chris Olai och hennes kollega Anna Holmqvist är kvinnor.
– Min erfarenhet är att kvinnor generellt uppskattar gruppträning och har försökt hålla i den under pandemin, medan männen snarare hittade till någon sport, som till exempel padel.
I förhållande till män är kvinnor inte lika studerade inom träningsvetenskap och idrottsmedicinsk forskning. Det finns siffror på att inkluderingen av kvinnor inom idrottsvetenskaplig forskning är så låg som tre procent. Samtidigt är det belagt att kön och hormoner är en faktor som påverkar prestationen.
En ny, förhållandevis liten, amerikansk studie visar att mäns och kvinnors träningsresultat påverkas olika beroende på vilken tid på dygnet de tränar. Bland annat visade det sig att männen i undersökningen var mindre känsliga för vilken tidpunkt de tränade. De förbättrade sin styrka både på morgonen och kvällen, men att kvällsträna var ändå snäppet bättre om de ville stärka sitt hjärta och sin metaboliska hälsa, som bland annat omfattar midjemåttet och blodsockernivåerna.
Kvinnorna däremot, gynnades tydligt på olika sätt beroende på om de tränade på morgonen eller kvällen. När de förlade sitt träningspass till morgontimmarna sänktes blodtrycket, muskelkraften i underkroppen ökade och framför allt förlorade de fett kring magen. När kvinnorna tränade på kvällen ökade muskelstyrkan på överkroppen och uthålligheten förbättrades.
– Jag tycker att det är viktigt hur de här resultaten presenteras. I en del medier har rubriken varit att kvinnor går ner i vikt av att morgonträna. Men lika relevant är att kvinnors överkroppsstyrka gynnas av kvällsträning. Det är en sådan fel och vedertagen uppfattning att kvinnor tränar för att gå ner i vikt och inte för att bygga muskler, säger Chris Olai och tillägger att hennes erfarenhet av varför många kvinnor tränar är för att de vill bli just starka.
– Vi tränar för att hålla och orka. Kanske lockas många från början av att de snabbt vill gå ner I vikt. Men min erfarenhet är att de där kilona hos de ofta normalviktiga kvinnorna inte spelar någon roll längre när hon märker hur bra hon mår av träningen.
Det ger en extra kick i vardagen att vara fysiskt stark, säger Chris Olai.
– Kvinnor roddar ofta både jobb, barn och hem. För många är det en befrielse att komma till oss och lyfta tungt, att få känna sig lite badass. Man har kanske inte så mycket konkret nytta av att kunna dra hundra kilo i marklyft men vetskapen om att kunna göra det gör mycket för hur du tänker om dig själv.
Chris Olais och Anna Holmqvists specialkompetens är gravida, postgravida och kvinnor som vill få en kontinuitet med sin träning i en hektisk vardag.
– Vi sysslar inte med "bli smal igen" efter en förlossning utan det handlar om att återuppbygga kroppen, att få tillbaka styrkan i muskler som försvagats efter att ha burit barn.
Styrketräning är dessutom något som är enkelt att göra, menar Chris Olai.
– Det sliter inte lika mycket som till exempel löpning. Styrketräning är en lättillgänglig och gynnsam träning för alla, och det är aldrig för sent att börja.