Sonia Hällerå föddes på ”Flon” i Bruksvallarna. Hon var förstfödd i en syskonskara av åtta och tog ett stort ansvar för småsyskonen.

Företagsamhet och ”reda” utvecklades därav, och vid 14 års ålder arrangerade hon till stor förtjusning en revy i byns ordenshus.

Vid 17 års ålder gick flytten till Gnarp. Där mötte hon sin tillkommande, Ivar Dahlgren. De blev unga föräldrar till Sonias enda barn, Lars.

Sonia lärde sig till damfrisörska, körde ut bröd, jobbade i Ica-butik och var även vokalissa i en orkester. Anekdoter finns. I Gnarps fotbollslag spelade Ivar högerinner. Damerna följde med och som ivrigt påhejande supporters placerade de sig bakom motståndarburen och spelade den stackars målvakten små spratt. Måhända att Gnarp knep några extra poäng därav. Det var nog roligare förr, tänker vi som skrattat gott åt det när Sonia berättat.

Vid 27 år drabbades Sonia av en sjukdom som slutade med en riskfylld operation vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efter tillfrisknandet blev det fyra år till i Gnarp. Paret gick då skilda vägar.

Sonia flyttade till Uppsala där hon jobbade som kontorist till pensioneringen. Hon träffade en ny man. Med intresse att resa spenderades vintrarna i Spanien där nya vänskapsband knöts.

2015 återvände Sonia till Funäsdalen och trivdes på boendet Fjällsol till sin bortgång.

Sonia sörjes närmast av sonen Lars med familj, syskonskaran från Härjedalen samt fyra syskon på sin biologiske fars sida, från Strömsund i Jämtland.