Nancy Hedin

Nancy Hedin har avlidit i en ålder av 87 år. Hon sörjes närmast av sin dotter Britt-Marie med familj.

29 september 2019 06:15

Nancy Hedin var Uppsalabygden trogen i hela sitt liv. Hon växte upp i Forkarby tillsammans med sin mormor, då hennes mamma dog bara tre veckor efter att Nancy fötts. Hon gick i skola i Forkarby, Marsta och Bälinge. Efter folkskolan ville hennes lärare att hon skulle fortsätta i läroverket, men varken mormodern eller pappan hade pengar till terminsavgifterna. Men Nancy själv sa att statarfamiljerna hade det ännu fattigare och att hon själv var ett mycket älskat barn.

Redan som barn fick hon lära sig arbeta hårt bland annat med att hugga ved och ta ansvar för sin mormor. Mormodern dog när Nancy var 15 år. Som 16-åring började hon som affärsbiträde i en lanthandel i Bälinge med 48 timmars arbetsvecka.

Hon gifte hon sig med byggnadsarbetaren Alf Hedin och familjen kom att bo i en lägenhet på Egilsgatan. Nancy hade jobb som affärsbiträde, men slutade jobbet när dottern Britt-Marie föddes 1956. Familjen flyttade 1959 till en villa i Forkarby. Nancy var hemarbetande till 1973. Under den tiden läste hon in en gymnasiekompetens. Nancy gick 1960 med i den socialdemokratiska kvinnoklubben i Forkarby och var där både sekreterare och ordförande.

Nancy fick sitt första politiska förtroendeuppdrag 1963, som ledamot i barnavårdsnämnden i Bälinge. Hon representerade det socialdemokratiska partiet i över 30 år genom uppdrag i Uppsala kommun, landstinget och i kyrkan. Hon var ledamot i kommunfullmäktige i 18 år och sex år suppleant i kommunstyrelsen. Hon var också ledamot i Socialnämnden och i Handikapprådet.

Hon slutade sitt arbete på SGU, Sveriges geologiska undersökningar, i förtid för att kunna vara sin make Alf behjälplig, eftersom han drabbats av sjukdom.

Nancy Hedins drivkraft i det politiska arbetet formulerade hon själv med orden: ” Barn, gamla och handikappade ska ha det bra ”. Nancy var en mycket varm och generös person, som alltid hade lätt till skratt. En gedigen socialdemokrat, som var ett gott föredöme för oss alla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anita Berger Carl Lindberg