Margareta Wallman

Barnmorskan Margareta Wallman, Uppsala, har avlidit i en ålder av 94 år. Hon efterlämnar närmast brodern Olle, svägerska och syskonbarn med familjer.

11 mars 2015 10:35

Margareta Wallman har slutat sina livsdagar. Hon växte upp i Garpenberg i Dalarna. Det var i samband med att dåvarande barnmorskan i bygden pensionerades som Margareta gick barnmorskeutbildning i Göteborg. Senare gick hon även Sophiahemmets särskilda sjuksköterskeutbildning för barnmorskor. Margareta flyttade till Uppsala 1949 när hon fick en tjänst på Akademiska sjukhuset. Under en period på 1950-talet studerade och arbetade hon i England, bland annat med att studera öppen hälso- och sjukvård för barnmorskeförbundets räkning. I slutet av 60-talet vistades Margareta i USA som stipendiat.

På 1980-talet arbetade hon med familjeplanering för Sida i Afrika, och konfronterades med bland annat månggiften och omskärelser. Hon startade en barnmorskeutbildning i Livingston, Zambia, och utexaminerade som rektor hundra lokala barnmorskor. Sina internationella erfarenheter till trots var Margareta lokalpatriot och kände starkt för sin hembygd. Hon missade ogärna Hemvändardagarna i Garpenberg om somrarna, och prenumererade i hela sitt liv på Södra Dalarnes Tidning som hon läst sedan hon var sju år.

Margareta blev utnämnd till Hedersbarnmorska vid Kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset, för att hon profilerat barnmorskeyrket och barnmorskan – både lokalt i Uppsala, som Uppsala läns barnmorskeförenings ordförande, och i Sverige liksom internationellt, som ordförande i Svenska barnmorskeförbundet. Hon författade även jubileumsskriften i samband med Svenska barnmorskeförbundets 100-årsfirande. Mitt första möte med henne var när jag som dåtida sjuksköterskeelev studerade vid Uppsala sjuksköterskehems sjuksköterskeskola. Hon var en utmärkt pedagog både i teori och praktik. Margareta var en mycket positiv person som satte andra i fokus före sig själv. Jag minns min lärare, ordförande, barnmorskekollega och vän med glädje.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!