Lennart Åhlén

Lennart Åhlén, 1:e forskningsingenjör vid IRF, har avlidit vid 70 års ålder. Han efterlämnanar Agneta samt barnen Malin, Johan och Andreas med familjer.

30 juni 2019 06:00

Forskningsinstrument från Institutet för rymdfysik (IRF) i Uppsala flyger runt jorden och har besökt Saturnus och en komet, är på väg till Merkurius och skall snart skickas mot solen. Bakom dem alla står Lennart Åhlén, 1:e forskningsingenjör vid IRF, som vid bara 70 års ålder avled den 12 maj. En vid krets av kollegor på IRF och världen över sörjer honom, som skicklig elektronikingenjör med enastående rymderfarenhet och som varm och entusiastisk personlighet och vän.

Lennart började sin bana i rymden 1977 vid dåvarande Uppsala jonosfärobservatorium, sedemera IRF. Med den svenska forskningssatelliten Viking togs vårt stora språng ut i rymden, där Lennart stod för den analoga elektroniken på vårt instrument. Framgången ledde till att vi under 1990-talet kom att leda det internationella konsortium som byggde instrument för elektriska fält till de fyra satelliterna i Cluster-projektet, och Lennart blev teknisk ledare för hela konsortiet. Hans breda kunnande, stora humor och oförskräckta attityd kom väl till pass i samarbetet med andra forskargrupper och stundtals heta diskussioner med projektledningen på den europeiska rymdstyrelsen ESA. Att Cluster fortfarande fungerar, efter snart 19 år i rymden, är till stor del Lennarts förtjänst.

Cluster gav Lennart ett stort nätverk av kontakter och vänner runtom Europa och USA och ledde även till att vi blev utvalda att bygga instrument till stora NASA- och ESA-projekt som Cassini till Saturnus, Rosetta till en komet och BepiColombo till Merkurius, med honom som vår tekniske ledare. Varje projekt gav upphov till nya historier som han livfullt berättade vid fikabordet på kafferaster och möten världen runt.

Vårt fikabord är nu tystare, men vi bevarar för lång tid ljusa minnen av en hängiven ingenjör och varm medmänniska. Lennarts elektronik blir kvar i rymden i tusentals år.

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Eriksson