Harriet Ahl

GF Uppsalaflickornas grundare har gått bort. Harriet Ahl blev 87 år och närmast sörjande är dotter med familj.

28 juli 2019 05:00

Uppsalaflickorna sorterade tidigare som en avdelning under Uppsala Gymnastikfrämjande (nu Uppsala Gymnastikförening) som också hade kvinnlig/manlig/pojkgymnastik. 1955 när Harriet kom som tränare fanns två flickgrupper – en nybörjargrupp och en fortsättningsgrupp. Harriet var initiativtagare och drivande till att föreningen blev självständig och 1957 anslöts föreningen till Svenska Gymnastikförbundet och Riksidrottsförbundet under namnet GF Uppsalaflickorna. Verksamheten baserades helt på flickgymnastik förutom grupper med både flickor och pojkar 3-6 år.

När Harriet kom som tränare började det hända saker. Vi fick åka ut till småorter i Uppland och ha uppvisningar i propagandasyfte. Det blev KM, DM och också SM och många uppvisningar. Redan efter fyra år hade man ett 10-tal avdelningar. Och idag är GF Uppsalaflickorna en av Sveriges största gymnastikföreningar med ca 3 000 gymnaster. Uppsalaflickorna har under åren haft stora framgångar i alla discipliner. Harriets driv och intresse för utveckling av föreningen sporrade ledare efter henne att fortsätta i hennes anda.

Vi är några som var med vid bildandet av föreningen för 62 år sen och som träffas regelbundet och tränar och reser varje år till Gran Canaria och deltar i uppvisningar vid en internationell gymnastikfestival. Vi är så tacksamma för Harriets insats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Britt Ferngren, Maud Pettersson och Annemarie Sandqvist. För GF Uppsalaflickornas äldsta gymnaster