Enn Kokk

Enn Kokk, Uppsala, har avlidit i en ålder av 82 år. Han efterlämnar hustrun Birgitta och barnen Anna, Kerstin och Matti med familjer.

22 september 2019 06:15

Enn kom med sin familj som flykting från Estland till Sverige 1944. Efter Sundsvalls läroverk läste han bland annat statskunskap och sociologi vid Uppsala universitet. Han blev tidigt ordförande i studentföreningen Laboremus och redaktör för tidningen Libertas.

Enn anställdes 1968 på Socialdemokraternas partiexpedition på Sveavägen i Stockholm, där han bland annat under många år ansvarade för verkställande utskottets protokoll. Han var chefredaktör för Aktuellt i Politiken, samt under cirka 30 år huvudsekreterare i programkommissionen. Han har också skrivit flera böcker om politik.

Tillsammans med Birgitta besökte Enn troget såväl representantskap som parti- och distriktskongresser. Lokalt hade Enn förtroendeuppdrag i Biblioteksstyrelsen och Kulturnämnden. Han var medlem i Svartbäckens Socialdemokratiska förening.

Han hade ett stort musikintresse och kommenterade regelbundet Melodikrysset på sin blogg. Han hade särskilt stora kunskaper om politisk musik och en av de finaste samlingarna av politiska visor som finns.

Hans politiska ståndpunkter var alltid uppfriskande och han hade stor integritet. Han var politiskt vetgirig och radikal.

Enn och Birgitta var sommarboende i Öregrund sedan slutet av 60-talet då de köpte två små hus på en vild skärgårdstomt, som de under åren förvandlat till fruktträdgård och kryddgård med bärbuskar och prunkande blomster. Det känns fint att Enn fick somna in i sitt sommarparadis.

Vi är många som kommer att sakna Enns kluriga och kloka analyser och kommentarer om politiken. Det är en tröst att Enns blogg finns kvar, där vi kan hämta kunskap och minnas honom.

Socialdemokratin har förlorat en stor ideolog och mycket klok, engagerad och varm partikamrat. Vi är djupt tacksamma för allt Enn gjort för vårt parti och den svenska arbetarrörelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marlene Burwick Tone Tingsgård, Annika Lindh, Anita Berger, Gustaf Lantz och Peter Gustavsson