Britta Maria Holmberg

Britta Maria Holmberg, född Lindström, vår älskade mamma och mormor, har lämnat oss i en ålder av 94 år.

1 september 2019 06:15

Hon föddes och växte upp i Malmö. Sina barndomssomrar tillbringade hon tillsammans med familjen på västkusten och Kosters klippor. Mamma Ellen, pappa Gösta och storasyster Kerstin betydde mycket för henne. Moderns död, när Britta endast var 17 år, tog henne hårt. Vår mamma utbildade sig till sjuksköterska vid Uppsala Akademiska sjukhus. Under studietiden träffade hon sin blivande make, vår pappa Sigurd. Efter hans prästvigning byttes Skåne, Västkusten och Upplandsslätten till Lappmarken. I Stensele föddes familjens tre döttrar Elisabet, Gunilla och Kristina. Stensele följdes senare av fler församlingar i Västerbotten, Norrbotten och Ångermanland. Familjens fasta punkt var pappas hemby, Klintforsliden, där vi tillbringade alla barndomssomrar.

Hon var intresserad av sitt yrke och hade flera olika uppdrag som sjuksköterska inom skiftande områden som äldrevård vårdcentral samt alkoholist- och sanatorievård. Att vara prästfru på den tiden medförde olika uppgifter och att bidra till ett levande och välkomnande hem. Vi minns ett hem som alltid stod öppet och hela tiden besöktes av många människor. Efter pensioneringen arbetade mamma ideellt i många år för organisationen Individuell Människohjälp. Andra intressen var silversmide, keramik och virkning.

Efter pappans bortgång flyttade mamma åter till sin ungdomsstad, Uppsala, där hon bodde på Diakonistiftelsen. Kyrkan och gemenskapen där betydde mycket för henne. I Uppsala återupptog hon kontakten med sina kamrater från sjuksköterskeutbildningen. Hon tillbringade gärna sommardagar på Mariehem och Stiftsgården Breidagård.

Som person uppfattades hon av många som en glad, kärleksfull och inspirerande person. Hon var positiv och levnadsglad, vilket hjälpte henne på många sätt i livet. Hon hade lätt för att skapa och behålla relationer till andra och hade ett nära band till släkten som hon uppskattade mycket. Under sin sista tid uttryckte hon ofta tacksamhet för ett långt och rikt liv. Hon levde nästan ett sekel, var alltid nyfiken på det nya och ständigt angelägen att vara delaktig i sin samtid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elisabet Gunilla Kristina