Det tar tid att finna sin plats i livet. Björn Hellman bodde på många platser innan han 1960 kom till Uppsala. Där förblev han livet ut på samma gård i samma lägenhet.

Björn föddes i Mariestad och bodde i Kristianstad, Umeå, Gävle och Härnösand, där han avlade studentexamen 1952 . Han började studera på Tandläkarhögskolan i Stockholm och kom 1958 till sin första tjänst i Sala . Två år senare flyttade han till Folktandvården i Uppsala hos Nils Hallander på Byggmästargatan i Sala backe. Han fortsatte på samma mottagning sedan den flyttat till Årsta centrum och var i många år dess chef.

Efter pensioneringen 1998 fortsatte Björn att intressera sig för allt tekniskt lika intensivt som någonsin förut. Han renoverade själv sin lägenhet och många grannar minns de hälsningar han skickade ut i form av underfundigt utformade kort från sin dator.

Björn hade ett överflöd av kameror och datorer och utnyttjade dem alla för att göra foton och filmer. Men han var också den gode grannen, alltid vänlig och den som höll ordning i trappan och på gården när så behövdes.

Vi som bor på bostadsrättsföreningen Astolf är stolta över våra vackra trädgårdar och Björn syntes mer där än någon annan. På den ena gården står en staty med två brottande björnar som barnen älskar över allt annat. Den är faktiskt mer populär än statyn ”Den tionde skorstenen” i Tegnérparken på andra sidan häcken. Till sommaren kommer vi åter att sitta framför björnstatyn men vi kommer att sakna Björn framför den.