Bertil Ericsson

Bonden och sångaren Bertil Ericsson, har avlidit efter en tids sjukdom 84 år gammal.

17 februari 2019 06:00

Bertil föddes i Västlands församling och det var i Västland kyrka som han gjorde ett av sina första sångframträdanden som nioåring. Han var från 15 års ålder medlem i Tolfta kyrkokör och förblev så i 60 år. Han var en flitigt anlitad solist på bröllop och begravningar samt olika musikevenemang. Bertil var son till en lantbrukare och hade tidigt klart för sig att han skulle ta över föräldragården.

Hans sångförmåga förde honom till Stockholm där han fick sånglektioner och föreslogs söka till Operahögskolan. Men Bertil valde att satsa på jordbruket med sången som hobby. Kännedom om Bertils sångförmåga gjorde att vi lyckades rekrytera ”Tierps Caruso” till Gefle Drängar och Geflekvartetten. I närmare 30 år sjöng vi tillsammans som kvartett i olika sammanhang som till exempel på ishockey-VM:s bankett, Gävles 550-årsjubileum, Handelskammarjubileet och andra tillställningar med Bertils lysande tenorstämma som utmärkande för kvartetten. Däremellan hann Bertil själv med andra förnämliga sånguppdrag.

Ryktet om Bertils tenorstämma hade också spritt sig till OD. När vi övriga i kvartetten som medlemmar i OD föreslog att Bertil borde få provsjunga för OD så var det maestro Eric Ericson som fällde det avgörande beslutet om Bertils medlemskap i Sångsällskapet. De sju åren i OD mindes Bertil med särskild värme. Det blev turnéer till USA, Canada, Japan, Kina, Hongkong och Singapore. På senare år förgyllde han även tenorstämman i Orphei Veteraner.

När nu Bertils röst har tystnat för alltid är vi många sångarvänner och åhörare som minns hans klara stämma med värme och saknad. Våra tankar går också till hans hustru Lena och familj samtidigt som vi delar sorgen och saknaden av en sångare och god vän.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bengt Olerud Carl-Lennart Gustafsson Leif Svensson