Bengt-Olov Forssell

Bengt-Olov Forssell har som tidigare meddelats gått bort efter en längre tids sjukdom 67 år gammal. Närmast sörjande är hustrun Ann Mari och barnen Björn, Karin och Staffan med familjer.

16 juni 2019 06:00

Bengt-Olov växte upp i Ljusdal i en entreprenörfamilj. Han var i ungdomen elitspelare i bandy. Det präglade honom – entreprenören och tävlingsmänniskan.

Vid sidan av heltidsstudier i ekonomi i Uppsala drev han med framgång byggvaruhandeln Forssells snickerier.

Så träffade han Anders Forsgren. Deras vänskap blev livsvarig. Två välutbildade ekonomer analyserade byggvaruhandelns ineffektivitet som gav för höga kundpriser. De startade Rusta vars affärsidé är optimal kostnadseffektivitet i hela värdekedjan från och med tillverkning till och med kundens köp. Och de lyckades.

Ögonen lyste på Bengt-Olov, när han berättade att Ingvar Kamprad på ett möte i IKEA dunkat en Rustaprodukt i bordet och sagt: ”Hur f-n kan de sälja den här så billigt?”

Märkesleverantörer, som ansåg att Rusta hade för låga priser, ville hålla priserna uppe och vägrade leverera. Bengt-Olov startade då exempelvis egen tillverkning av laminatgolv. Golvleverantörerna såg en effektiv konkurrent och Rusta blev åter en viktig kund. Makten i värdekedjan är viktig för Rusta och Bengt-Olov gav aldrig upp.

Bengt-Olov var Rustas VD med goda ledaregenskaper. Han delegerade ansvar och fick kraften ur medarbetarna och de kände delaktighet i Rustas framgång. Bengt-Olov och Anders skapade Rustaandan med glädjen att arbeta på Rusta.

När Göran Westerberg blev VD var Bengt-Olov en aktiv styrelseordförande och ett konstruktivt bollplank för Göran och företagsledningen.

Trots sin sjukdom var han aktiv i Rusta fram till sin död.

Bengt-Olov var oerhört allmänbildad. Det gav ofta ett nytt perspektiv att diskutera med honom.

Vi undertecknare fick som advokater vara med om Rustaäventyret och vi lärde oss mycket av vår vän Bengt-Olov både på ett personligt och professionellt plan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Frigell Maria Ingelsson Jörgen Sandström