Vassulas liv hade en mycket internationell prägel. Hon växte upp i Heliopolis, en förort till Kairo, i en grekisk familj. Det var en multikulturell miljö, man talade arabiska på gatan, engelska i skolan, franska i det sociala livet och grekiska i hemmet. Efter Suezkrisen 1956 blev det svårt för européer att leva i Egypten. Familjen lämnade landet för att till slut hamna i Lausanne, Schweiz.
Vassula gifte sig med en svensk man och flyttade med honom först till Sierra Leone, sedan till Sudan, Etiopien och Mocambique. Med Per Rydén levde hon sedan i Lesotho, Bangladesh, Schweiz och USA för att till slut skaffa sig en fast punkt i ett hus på Rhodos.
I Bangladesh fick Vassula 1985 en uppenbarelse och blev djupt troende. Hon började skriva ned sina samtal med Gud, vilket så småningom resulterade i 13 böcker som blivit översatta till över 40 språk. Hon skapade en religiös rörelse vid namn True Life in God och grundade ett nätverk av centra för stöd till de fattigaste – primär undervisning och hälsovård samt försörjning av livsmedel. Den finns i dag i 33 länder. Hon var efterfrågad av församlingar över hela världen, katolska såväl som protestantiska, och under nästan 40 år predikade hon 1 170 gånger i 85 länder.
Till en början rönte Vassula motstånd från katolskt håll, där man hävdade att en teologiskt oskolad kvinna, dessutom grekisk ortodox, inte borde predika Guds ord. Men detta motstånd upphörde efter hand, och den katolska kyrkan har bekräftat att Vassulas budskap inte strider mot dess doktrin. Detta budskap var att de kristna kyrkorna borde enas och framföra ett gemensamt budskap om tro och försoning i världen.
Vassula var en stark personlighet och en varm människa, vilket fördjupade hennes religiösa engagemang. Hon var levnadsglad, gästfri och generös. Vi saknar henne djupt.