Sune Åkerman (1932–2024)

Professor Sune Åkerman, Göteborg, har avlidit i en ålder av nästan 92 år. Han sörjes närmast av sambon Ann-Kristin Högman samt döttrarna i tidigare äktenskap Eva och Kirsten med familjer.

Sune Åkerman.

Sune Åkerman.

Foto: Ann-Kristin Högman.

Minnesord2024-11-28 12:07

Efter gymnasiestudier i Uppsala var Sune inriktad på folkskollärarbanan men ägnade sig i stället åt kulturgeografi och statskunskap. Efter en seminarieuppsats om Harald Hjärne, nestor inom svensk historieforskning under 1800-talets slut, blev han historiker. Han disputerade 1967 på avhandlingen Skattereformen 1810. Ett experiment med progressiv inkomstskatt.

Sune tillträdde sedan tjänsten som forskningsledare för ett projekt om den svenska utvandringen till Amerika, som startats av professor Sten Carlsson. Studier på 1800-talets stora Amerikaemigration hade tidigare varit få, men tiden var nu inne för att intresset skulle blomma upp både i utvandrarbygderna och vid universiteten. Sune var uppslagsrik och stimulerade forskare på alla nivåer. Ämnet breddades till generella frågor om inrikes och utrikes migration, till social mobilitet samt till demografiska och sociala förändringar. 
Forskningsfältet fick allt större omfattning med avknoppning till flera andra projekt, bland annat ett med deltagare från alla fem nordiska länderna. Det expansiva Uppsalaprojektet hade en glansperiod under 1970-talet.

Från 1980 innehade Sune en professur i historia i Umeå. Efter pensioneringen 1997 engagerades han som seniorprofessor i Karlstad där han var ämnesansvarig under en femårsperiod.

Att historieforskningen skulle breddas genom mer anknytning till andra vetenskaper var Sunes klart framförda uppfattning. Företrädare för andra ämnen och från utlandet var ofta inbjudna till seminarieverksamheten. Kontakter över ämnesgränserna och internationell samverkan var hans livslust. Under några perioder var han visiting professor vid Harvard samt i Paris och Toronto. 

Sune var lidelsefull såväl på tennisbanan, vid seminariebordet som på vetenskapliga konferenser. Okonventionell till sin stil kunde han som debattör ha en charmerande framtoning men skydde inte konflikter med meningsmotståndare. 

Vi som under Sunes handledning skrev på våra avhandlingar kan med tacksamhet se tillbaka på det forskningsklimat han skapade, medvetna om värdet av ett stort tvärvetenskapligt och internationellt kontaktnät. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!