Efter skolgång och en tid som smörgåsnisse på Uppsala Stadshotell och militärtjänstgöring, började Stig-Ove på Hasselbackens restaurangskola i Stockholm, med tillhörande matsalspraktik. Efter studier på Påhlmans handelsinstitut följde utlandspraktik på fashionabla The Savoy grill i London. Därefter fortsatte hans gesällvandring med arbete vid receptionen på SAS Royal Hôtel, Köpenhamn och vidare till Hôtel George V i Paris. I början av 1960-talet återvände Stig-Ove till barndomsstaden för att arbeta som bar-, hovmästare på ”gamla” Hotell Gillet. Här lärde han känna Anders Häggbom som han också delade lägenhet med.
Stig-Ove fortsatte sin karriär, nu som receptionschef på Hotell Rullan i Uppsala. Restaurangbranschen lockade och en tid senare anställdes han som inspektör i det statligt ägda Sveriges Allmänna Restaurang AB (SARA-bolaget). Efter många år som marknads- och produktchef för bolagets hotellsektion kröntes karriären, när han utsågs till hotelldirektör för Hotell Gillet, Uppsala.
En kväll 1963, läste Stig-Ove om Traktörklubben, som haft möte i Stockholm. Klubben är en sammanslutning av etablerade restaurang- och hotellmänniskor. Stig-Ove, som alltjämt var ung och i början av karriären, kände sig utanför. Han och Anders Häggbom beslutade att bilda en egen sammanslutning för yngre gastronomiskt sinnade kollegor. Så bildades De Yngres Gastronomi och Dryckesgille (D.Y.G.D.). Vi blev så småningom många bröder som under omkring 60 år umgåtts i D.Y.G.D-sällskapet, där Stig-Ove förblivit en trofast vän. Stig-Ove Berlin var inte den ”som hördes över andra”. Han var mycket omtyckt av vänner och kollegor och lämnar ett stort tomrum efter sig.