Han föddes i Tyngsjö i Malungs finnmark 1935. Som barn lärde han känna en same som kom ensam till finnmarken som skogsarbetare. Då föddes hans intresse för samerna och följde honom hela livet och ledde till en doktorsavhandling i religionshistoria 2010 ”Med tre röster och tusende bilder. Om den samiska trumman”.
Pastorsutbildning på Betelseminariet i Stockholm följdes av teologiska studier vid Baptist Theological Seminary i Zürich. Efter pensionen ägnade han sig åt fortsatta teologiska studier och forskning vid Uppsala universitet.
Hela hans liv och verksamhet kom att präglas av socialt engagemang. Han var pastor i Vetlanda och Strängnäs, arbetade som ungdomsinstruktör och förestod aktivitetshuset Nya Gästis i Eskilstuna innan han kom till Uppsala 1979, där han innehade en chefstjänst i DKSN (De kristna samfundens nykterhetsrörelse) som nu heter Hela Människan. Arbetet innebar rehabilitering av tidigare missbrukare, men han startade också verksamhet för kvinnor och barn i familjer med missbruksrelaterade problem, bl.a. Trappan, nu i kommunal regi. I tjänsten var han internationellt engagerad och gjorde resor till bland annat Indien. De sista tio åren före pensionen var han konsult i Hela Människan.
Rolf var mycket aktiv i Valsätrakyrkan där han deltog med predikan, sjöng i kör, spelade orgel och under en tid var ordförande. Bland andra ideella engagemang kan nämnas Liberalerna.
Han förenade händighet och konstnärskap, var skicklig med pensel, kniv och svarv, målade i olja och tillverkade många vackra föremål i trä.
Han var författare och skrev böcker som rörde hembygden, dikter och ett stort antal artiklar. Hela sitt liv sökte han ny kunskap både för sin yrkesverksamhet och för andra intressen. Han var en sökare som ville komma sanningen nära, nöjde sig inte med det färdigformulerade; det gällde inte minst de stora livsfrågorna.
Vi är många som saknar Rolf Christoffersson och minns honom med tacksamhet.