Nils studerade till silversmed vid Konstfackskolan i Stockholm, tog examen 1956 och anställdes genast som formgivare vid GAB, Guldsmedsaktiebolaget, där han arbetade till 1968. Från 1963 var han även verksam som lärare på Konstfack, fem år senare blev han huvudlärare för metall och industriell formgivning. Han arbetade på Konstfack i 25 år, samtidigt drev han sin egen ateljé hemma i Sigtuna. Nils var en av initiativtagarna till föreningen Nutida Svenskt Silver.
På GAB betydde Nils mycket för 1950- och 60-talens förnyelse av både unikt silver och bruksföremål. Ett exempel är besticket Party, vars avancerade formspråk blev mycket uppmärksammat. Det var skrotfritt, dvs delarna stansades ut utan spill, en framsynt formgivning! Nils är representerad på flera museer, främst Nationalmuseum i Stockholm. Där finns bland annat Party (så modernt att bruksanvisning medföljde), där finns också ett fat på fot med inbyggd blomvas, ett fullkomligt mästerstycke. Formsäker och tekniskt skicklig arbetade Nils mest med corpus, föremål. De var minst sagt speciella: ljuskronor så tunna att de bara anas, ett batteridrivet leksakståg på räls (gjorde succé i Japan), en rakborste i eget ställ, en elegant potatissticka …
Och så var det alla ”museiföremålen”. I drygt 40 år samarbetade Nisse med Sigtuna Museum i dess strävan att skapa attraktiva minnessaker med kvalitet. Många av dem blev klassiska minnesgåvor för Sigtunaborna. Inte minst ”Sigtunavikingen” som Nisse modellerade i skala 1:2 och göt i både silver och brons. Och runamuletten där Nisse ristade varje runa!
Att göra bra replika är ingen lätt uppgift, men Nisse, glad och tålmodig, säger inte ”nej, det är omöjligt” utan ”jag försöker” när vi på museet en dag fått en häftig idé. En morgon några dar senare hoppar han av cykeln utanför museet för att visa prov. Som naturligtvis är strålande. Och med det beskedet kastar han sen benet över ramen och trampar hem till ateljén igen. Nisse hade förmågan att ständigt vara i full fart framåt, dock – med lugn och eftertänksamhet.
Nils Nisbel – en leende människa, generös med kunskaper och tid, alltid snar till hjälp, blygsam, allvarlig och skojfrisk. Och lekfull – både som formgivare och morfar. Omgiven av ett särskilt ljus var han en sällsynt helgjuten medvandrare för oss som hade förmånen att få följa med en bit på vägen.