Minnesord över Kennet Axelsson

Professor Kennet Axelsson, Lysekil, har avlidit, 78 år gammal. Närmast sörjande är hustrun Ewa, tidigare hustrun Tuulikki med sönerna Johan och Erik med familjer, samt systern Inger.

Kennet Axelsson

Kennet Axelsson

Foto: Privat

Minnesord2021-04-19 06:03

Kennet växte upp i Göteborg, gick på Tekniska gymnasiet och på Väg- och vattenbyggnadslinjen på Chalmers. Efter civilingenjörsexamen 1968 började han forskarstudier i byggnadsstatik. Som teknologie licentiat flyttade han 1973 till den nya Högskolan i Luleå och blev universitetslektor i konstruktionsteknik. Han var pionjär för en ny utbildningslinje i geoteknologi och specialiserade sig mot geoteknik 1978. Samtidigt disputerade han på Chalmers med en avhandling om plasticitet och töjningshårdnande med finit elementmodell och blev docent 1983. Under tre år var han biträdande teknisk attaché i Tyskland och utnämndes till professor i geoteknik när han återvände till Luleå. Han flyttade söderut 1999, först som professor vid Jönköpings högskola och efter fem år till en tjänst som professor i byggkonstruktion vid Uppsala universitet. De flyttade till hustrun Ewas barndomsbygd norr om Skövde innan de slutligen bosatte sig i Lysekil.

Kennet var intresserad av världen och gjorde många resor. Som teknolog praktiserade han vid bygget av Assuandammen i Egypten. En period var han gästprofessor i Boulder, Colorado, och under en annan period var han i Honduras, på SIDA-uppdrag.

Kennet var en mycket uppskattad lärare och forskarhandledare. Han var entusiasmerande och kunde så gå upp i sin undervisning att han snavade över papperskorgar, stolar och väskor när han tog ett steg tillbaka för att överblicka det han skrivit på svarta tavlan. Han skrev och ritade tydligt och lyckades ofta disponera tavlorna så att alla utrymmen var optimalt utnyttjade när en lektion var slut. Han var positiv och varmhjärtad men lite tankspridd och kunde glömma nycklar och tågtider. Kennet var en drivande och pragmatisk person som det var ett nöje att samarbeta med. Han skrev en lärobok i geoteknik som numera är ett svenskt standardverk.

Hans stora intresse för litteratur, historia, arkitektur och modelljärnvägar var en tillgång bland annat i Rotary, bland frimurare och som reseledare för studenter till exotiska länder. Till livets glädjeämnen hörde även fjällvandringar med familjen och friluftsbad; han tog gärna såväl morgon- som kvällsdopp i havet vid Lysekil.

 För elever, vänner och kolleger på Chalmers, Luleå tekniska universitet och Uppsala universitet: 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!