Karl Erik Olssons insatser inom politiken beskrivs av andra. Vi begränsar oss till några insatser för lantbrukets utveckling genom forskning och undervisning. Dessa bidrog till att han 2008 promoverades till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och 2018 förärades Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens (KSLA) stora guldmedalj.
Många är de av SLU:s ansvarsområden där Karl Erik Olsson påverkat verksamheten eller efterfrågat och använt forskningsresultat. Det gäller bland annat den skogspolitik som utformades under hans ministertid liksom hans outtröttliga arbete för att i EU förankra den svenska synen på djurskydd och restriktiv antibiotikaanvändning.
Vi vill lyfta fram Karl Erik Olssons avgörande insatser för svensk hästnäring. En dramatisk ökning av hästantalet hade skett när han tillträdde som jordbruksminister. Sverige hade en tradition med ridskoleverksamhet, ridning var landets näst största ungdomssport. Hästnäringen hade blivit en av jordbrukets viktigaste näringsgrenar och en betydelsefull länk mellan stad och land.
En utredning visade 1990 att hästhållningen bland annat led brist på välutbildade yrkesverksamma, inom såväl ridskolor som annan hästverksamhet. En kvalificerad utbildning behövdes för dem som svarade för hästarnas skötsel och utbildning. Karl Erik Olsson insåg detta. På rekordtid utreddes frågan om en högskoleutbildning med SLU som huvudman, förlagd till Flyinge, Strömsholm och Wången. Ett år efter utredningen startade hippologutbildningen 1994. Näringen fick svara för halva finansieringen. Tack vare Karl Erik Olssons förmåga att se möjligheter, tänka ”utanför boxen” och med kraft genomföra välmotiverade förslag skapades en internationellt unik utbildning för ungdomar som vill arbeta inom hästsektorn. Inom KSLA arbetade han även fortsättningsvis för en svensk hästnäring karaktäriserad av gott horsemanship.
Som jordbruksminister var Karl Erik Olsson stolt över ”sitt SLU”, där han varit styrelseledamot på 1980-talet.
Vi minns Karl Erik Olsson som en kunnig, engagerad och vidsynt person, som gav sig tid att lyssna och alltid bidrog med kloka beslut och goda råd.